САЩ обмислят да вкарат Honor в черния списък

Заплахата от американски санкции надвисва и над компанията за смартфони Honor
(снимка: Honor)

Въпреки че Huawei – китайския производител, поставен в черния списък на САЩ, вече не притежава марката Honor, възможно е бизнесът, който се отдели от компанията-майка, също да попадне под удара на санкциите в близко бъдеще.

Според медийни публикации, Пентагонът и Министерството на енергетиката на САЩ възнамеряват да ограничат дейността на Honor. Но други департаменти са против и ако не бъде постигнат консенсус, се очаква окончателното решение да вземе президентът на САЩ Джо Байдън, съобщи Android Authority.

Huawei бе включена в черния списък още през май 2019 г. и на американските компании, включително Google, е забранено да правят бизнес с нея. Същото важи и за чуждестранните компании, които използват американски технологии и оборудване.

По онова време Honor беше под-бранд на Huawei и всъщност производството на електроника и под двете марки се извършваше на едни и същи конвейери. През 2020 г. Huawei продаде Honor в опит да спаси марката от санкции.

Но сега някои министерства на САЩ възнамеряват да добавят и Honor в черния списък. Според публикация на Вашингтон пост, министерствата на отбраната и на енергетиката настояват за санкции срещу компанията.

От друга страна, Министерството на търговията и дори Държавният департамент се противопоставят на подобна мярка, тъй като не виждат необходимост от блокиране на дейностите на Honor. Изглежда съдбата на Honor ще реши президентът Джо Байдън.

Съдейки по Huawei, попадането в черния списък на САЩ ще има изключително негативно въздействие върху бизнеса на Honor. Редица експерти не могат да разберат защо новата компания изобщо трябва да стигне дотам – тя вече не принадлежи на Huawei, а в момента дори не прави бизнес в САЩ и няма отдел за производство на 5G оборудване, което се превърна в основна причина за налагане на санкции на Huawei.

Коментари по темата: „САЩ обмислят да вкарат Honor в черния списък”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Пак наминавам. След като прочетох, че литванското министерство на отбраната апелира хората да си изхвърлят китайските телефони. Така го правят хората. За разлика от нашите кречетала и продажници, които ходят по форумите и се хвърлят по корем за китайците.

  2. Фофу

    Анонимен 22/09/2021 11:28 Ох милото позитанско кречетало. Тоя капитализъм дето се е запътил надолу вие го сънувате от 100 год. Продължавайте да си го сънувате и да си сънувате пролетарските революции.

    И тъй като човешка алчност е имало и винаги ще има значи, капитализма какво … ???? Ще съществува за да превръща човешката алчност в неуморен труд и стоки за хората.

  3. Анонимен

    до лудото Фофу: капитализъм винаги ще има докато има човешка алчност и жажда за това да слагаш парите пред човешкото. Но американския капитализъм със сигурност се е запътил стремглаво надолу. И ако не виждаш очевадното, живей си в някаква илюзия за “американската мечта”.

  4. Фофу

    ха 21/09/2021 21:13 Как можеш да си толкова бездушен. Да разобличиш и съответно да вземеш хлебеца на един от най-изявените позитански певци на баЦкия комунистически китайски народ. И за потисниците людоеде от разпадащият се западен капитализъм.

  5. ха

    Те точно Китай не внасят смартфоните Apple. А и не са склонни да си правят харакири така – те не са японци и не обичат японците…

  6. Фофу

    Щото си нямат мозъчни таланти като теб.

  7. Българин

    Китай защо просто не наложи забрана за внос на Apple. Ще се реши много бързо проблема.

Коментар