ЕС е на крачка от универсалното зарядно за джаджите

Потребителите в ЕС скоро ще се отърват от многото зарядни устройства за електрониката си
(снимка: CC0 Public Domain)

Европа ще приведе всички смартфони и таблети към единен конектор за зареждане и Apple ще пострада от това, сочат пазарните анализи. Тази седмица Европейската комисия ще представи законопроект, според който смартфоните, таблетите, слушалките и други електронни джаджи трябва да използват универсални зарядни устройства.

Дълго време висши служители на ЕС и законодатели обмислят да принудят производителите на електроника да използват универсални зарядни устройства, които не само ще опазят околната среда, но и ще улеснят живота на потребителите.

Смята се, че ако бъде прието, решението на Комисията ще има най-голямо въздействие върху Apple. Нейните iPhone устройства все още са оборудвани с конектор Lightning, за разлика от повечето други телефони на пазара.

Повечето съвременни телефони разполагат с конектор USB-C, който се появи и в някои iPad модели. Apple вече се възмути, заявявайки, че законът може да задуши иновациите, да създаде много електронни отпадъци и да раздразни потребителите.

През 2019 г. Европейската комисия проведе проучване, което показа, че половината от зарядните устройства, продавани в Европа през 2018 г., са имали Micro-USB конектор, 29% са използвали USB-C, а 21% са били оборудвани с Lightning конектор, припомня Ройтерс.

Засега не е ясно какъв вид унифициран интерфейс планира да въведе ЕС, но най-вероятно това ще бъде USB-C.

Коментар