Британските ВВС тестват автономни превозни средства

Британските военни внедряват ново поколение автоматизирани превозни средства
(снимка: Academy of Robotics)

Академията по роботика и Кралските военновъздушни сили (RAF) на Великобритания обявиха пробно разполагане на автономни превозни средства във военновъздушната база Брайз Нортън близо до Оксфорд. Това е част от кампанията RAF Astra за обезпечаване на ВВС с ново поколение технологии и първи тест на автономните превозни средства в авиобаза във Великобритания.

По време на тестовете, Kar-go Delivery Bot ще трябва да достави инструменти, оборудване и консумативи в базата. Роботът ще работи полуавтономно и автономно под наблюдението на екип по сигурността, разположен в мобилния команден пункт.

Командният пункт може да контролира всички аспекти на експлоатацията на роботизираното превозно средство. По-специално, ако е необходимо, ще бъде осигурено дистанционно управление.

От съображения за сигурност само обучен и оторизиран персонал може да премества товари из авиобазата, а използването на автономни превозни средства се очаква да освободи времето на квалифицирания персонал да се съсредоточи върху непосредствените си задачи.

Една от характеристиките, с които трябваше да се сблъскат разработчиците на военния робот, беше необходимостта да се сведе до минимум събирането на данни за безопасното движение на превозното средство.

При конвенционалните самоуправляеми автомобили фокусът е върху сканирането на околния свят и събирането на данни за шофиране по определени маршрути. Въпреки това, поради ограничения на сигурността, специалистите от Академията по роботика трябваше да измислят собствена система. Освен това екипът за разработка е решил някои проблеми, които възникват само при придвижване из летището.

Коментар