SSD и HDD с малка разлика в надеждността

Сравнението на надеждността на SSD и HDD е предизвикателство за експертите
(снимка: CC0 Public Domain)

Нови данни за надеждността на устройствата за съхранение публикува компанията Backblaze, специализирана в архивирането на данни. На пръв поглед статистиката показва, че SSD дисковете не са много по-надеждни от HDD в първите години на работа, но всъщност сравнението не е толкова просто и еднозначно.

За първи път експертите добавиха SSD в регулярни си доклад за месец май. Тогава статистиката показа, че полупроводниковите устройства са много по-надеждни от конвенционалните твърди дискове, но средната възраст на първите беше много по-малка от тази на вторите.

Ето защо беше невъзможно да се направи правилен извод. Backblaze взе това предвид и сега предостави повече данни. Общата статистика показва, че HDD се провалят около шест пъти по-често от SSD. Но тук е налице същият проблем: има огромна разлика във възрастта на двата типа устройства.

Какво е новото в данните Backblaze? Авторите на доклада взимат статистика за своите твърди дискове отпреди пет години, когато средната възраст на HDD съответства на средната възраст на използваните в момента SSD дискове. Оказва се, че в този случай разликата е няколко пъти по-малка. Тя все още съществува, не може да се дължи на грешка, но не е от критично значение, поне за обикновените потребители.

Актуализираните данни ясно показват как надеждността на твърдия диск се променя с възрастта. Графиката на SSD е почти идентична с графиката на HDD за същия период от време. Това обаче не означава, че след няколко години SSD ще започнат да се провалят толкова често, колкото и HDD. Очевидно сравнението на надеждността на HDD и SSD не е лесна задача.

Коментари по темата: „SSD и HDD с малка разлика в надеждността”

добавете коментар...

  1. ха

    Говорите в статията за графика, а такава всъщност няма.

Коментар