Изкуственият разум няма да замени софтуеристите скоро

AI по-скоро е мощен инструмент за подпомагане на хората, отколкото генератор на нов код
(снимка: CC0 Public Domain)

Това лято компанията за изкуствен интелект OpenAI пусна Codex – нова система, която автоматично пише софтуерен код, използвайки само прости подкани, написани на обикновен език. Codex се основава на GPT-3, революционна платформа за „дълбоко обучение”, която OpenAI обучава на почти всички публично достъпни писмени текстове в интернет до 2019 г. Дали Codex може да замени програмистите в работата по създаването на софтуер? Експертите, които вече са видели как работи системата, са категорични: не. Поне не и скоро. Но пък може да направи разработчиците по-силни, по-ефективни и по-продуктивни.

Защо Codex не е екзистенциална заплаха за разработчиците на софтуер? Преди години Томас Смит, технологичен журналист и CEO на AI стартъпа Gado Images, работи с високопоставен (и платен) учен по данни и разработчик на софтуер от голяма американска консултантска фирма по проект на правителствена база данни. Тяхната задача е била да разберат как една държавна агенция използва своята база данни за отпускане на безвъзмездни средства на организации, и след това да посъветват агенцията как да подобри базата данни.

При добрите софтуерни екипи реалната работа по писане на код отнема относително малко време, споделя Смит пред IEEE Spectrum. По-голямата част от работата е съсредоточена в други дейности. За начало това са срещите с клиента, разговорите, разбирането на неговите процеси, опознаването на неговите особености, проучването на неговите дейности. Нужно е да се разберат проблемите и всичко, което ги съпътства.

След това идва ред на определяне на подходящия софтуер и математически модели за използване, събиране и почистване на действителните данни. Чистото писане на код е само малка част от процеса на разработка на софтуер. Това е типично за повечето разработчици.

Според Tech Republic, писането на код реално представлява по-малко от половината от времето на типичния софтуерен разработчик. В много случаи е даже по-малко – около 20% от времето. Това означава, че дори ако системи като Codex работят перфектно, те биха заместили най-много половината от работата на софтуерния разработчик, а в повечето случаи – около четвърт от нея.

Освен ако някой не обучи Codex да седне да говори с клиенти, да ги опознае, да спечели доверието им, да разбере проблемите им и да ги раздели на разрешими, съставни части, то системата не представлява заместник на квалифицирания софтуерен инженер. И не се очертава да представлява скоро.

Далеч е все още денят, когато хора без познания за програмиране ще могат да седнат с Codex, да напишат спецификационен лист и да се сдобият с готов, работещ софтуер.

В своя доклад по обявяване на Codex учените от OpenAI подчертават именно – „инженерите не прекарват целия си ден в писане на код”. Вместо това те прекарват голяма част от времето си в задачи като „консултиране с колеги, писане на спецификации за проекта и надграждане на съществуващи софтуерни стекове”.

Създателите на Codex подозират, че системата може „да намали донякъде общите разходи за производство на софтуер”, като позволи на разработчиците „да пишат по-бързо добър код”. Но това далеч не значи, че изкуственият разум ще може да открадне работните им места.

Ако не друго, предполагат създателите на OpenAI, автоматизирането на досадната работа, свързана с разработката на софтуер, ще се отвори професията за по-широк кръг хора. Възможно е да се стигне и до създаване на нова специалност: „инженер на подсказки” – става дума за процеса на създаване на текстови подсказки, които подтикват AI системи като Codex да работят.

Разбира се, промяната не бива да се пренебрегва. Журналистът Стивън Леви от Wired казва, че Codex може да не открадне работата на отделни разработчици на софтуер, но ако това прави всички разработчици по-ефективни, компаниите могат да се изкушат от идеята да… освободят част от разработчиците си. Ако един проект е изисквал десет разработчици, а сега се нуждае само от осем, това може да означава нетна загуба на две работни места.

Доколко е вероятно да се случи подобен сценарий? Като се има предвид, че търсенето на разработчици в световен мащаб нарасна с 25% през 2020 г. въпреки пандемията, реалната заплаха за работните места, произтичаща от системи като Codex, изглежда минимална, поне засега. Големите компании не биха си позволили да губят разработчици, по-скоро биха се заели с повече проекти.

От друга страна, изкуственият разум в програмирането може да подпомогне редица новостартиращи компании. А това ще доведе до по-добър софтуер на всички нива в технологичната екосистема. В момента стартъпите често имат проблем с намирането на талантливи разработчици.

В крайна сметка, според специалистите, системи като Codex биха могли да създадат софтуерни „кентаври” – хибриди от хора и AI, които работят заедно, синхронно, за да създават софтуер по-бързо и по-добре, отколкото биха могли да програмират самостоятелно. Ето защо мнозина от техническата общност виждат Codex не толкова като генератор на нов код, колкото като мощен инструмент за подпомагане на хората.

Коментар