Стартъпите за изкуствен интелект са апетитна хапка

Две сделки в последните няколко дни свидетелстват за сериозни интереси на ИТ гигантите в сферата на изкуствения интелект.

След като миналата седмица Apple погълна компанията Turi и нейната технология за машинно обучение, сега друг ИТ колос, Intel, съобщи за придобиването на стартъпа за изкуствен интелект Nervana.

Стойността на сделката не се съобщава. Технологиите на Nervana ще позволят на Intel да разработва самообучаващи се системи с изкуствен интелект и ще разшири експертизата на компанията при обработка на големи данни.

На скорошна конференция за разработчици Intel обяви планове за развитие в нови области, припомня Файненшъл Таймс. Придобиването на Nervana е актуално в аспекта на самоуправляемите коли, преобразуването на текст в говор и системите за разпознаване на обекти.

Nervana е основана преди три години с идеята да създаде завършена система с използване на „дълбоко” машинно обучение. Това е направление от изкуствения интелект, което имитира работата на невронни мрежи.

Nvidia, конкурентът на Intel в графиката, се утвърди като един от лидерите в разработката на невронни мрежи, благодарение именно на своите графични процесори. Създадени първоначално за обработка на изображения, тези процесори се оказаха подходящи и за изчисления в областта на „дълбокото” обучение.

Коментар