Военните на САЩ тестват джобен дрон

Black Hornet PD-100 е компактен и изключително тих, идеален за разузнаване

Black Hornet PD-100 е компактен и изключително тих, идеален за разузнаване

Морската пехота на САЩ провежда полеви изпитания на компактен дрон. Устройството Black Hornet PD-100 има джобни размери и се очаква скоро да влезе на въоръжение в американската армия, според различни публикации.

Миниатюрният летателен апарат се побира на дланта и е разработен специално за разузнавателни операции. PD-100 се управлява с помощта на GPS и може да измине до 2 километра с едно зареждане на батерията.

Дронът е способен да остане във въздуха в продължение на 25 минути. С негова помощ американските военни могат да извършват разузнавателни операции, оставайки извън погледите на противника.

Black Hornet PD-100 остава съвършено незабележим по време на полет. Дронът е изключително тих, с пренебрежимо малки размери и неутрален цвят. Устройството има три камери – една гледа напред, друга – назад, а третата е наклонена под ъгъл 45 градуса хоризонтално за максимално широк зрителен обхват.

Дронът може да прави снимки и видео, като изпраща материалите в реално време към приемащо устройство по безжичен канал за връзка.

Първите изпитания на Black Hornet PD-100 са били в Калифорния. По-рано британските военни тестваха дрона на бойното поле в Афганистан. Армиите на други страни също се интересуват от подобни устройства.

Коментар