Салвадор вече добива биткойни с енергия от вулканите

Салвадор ще се възползва от чистата енергия на вулканите за добив на криптовалута
(снимка: Nayib Bukele / Twitter)

Иновативен начин за добив на биткойн приложи Салвадор. Южноамериканската страна официално започна да добива криптовалута, използвайки енергията на вулканите си, и вече е произвела 0,00599179 биткойна, което прави около 269 долара.

Наскоро президентът на Салвадор Найбиб Букеле обяви биткойн за официална валута на страната, припомня GreenTech.bg. Тя е първата държава в света, приела криптовалутата като основна. Наред с това обаче Букеле обяви, че разработва план за добив на криптовалута, използвайки геотермална енергия.

Сега, според туит на президента на Ел Салвадор, страната е успяла да „изкопае” 0,00599179 биткойна, използвайки именно енергията на вулканите. „Все още тестваме и работим по системата, но това официално е първият добив на биткойни от вулкан”, пише Букеле.

Видеоклип, споделен от президента в Twitter, показва работата по добив на криптовалута с помощта на вулкан. Това е промишлен завод, построен в средата на тучна, гъсто залесена зона. Вулканът Санта Ана се вижда на заден план.

Подходът на Ел Салвадор се счита за благоприятен за природата, тъй като добивът използва „100% чиста, 100% възобновяема енергия с нулеви емисии”.

Наскоро изследователите изчислиха, че добивът на биткойн произвежда 30 000 тона електронни отпадъци и 23 милиона тона въглероден диоксид всяка година. Освен това процесът консумира толкова електроенергия, колкото една страна като Холандия харчи годишно.

Коментар