Потребителите искат по-зелени смартфони и електроника

Усилията на производителите за опазване на околната среда могат да повлияят на решенията за покупка
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните са станали съществена част от ежедневните дейности на повечето хора. Такава масивна индустрия има потенциал да окаже голямо въздействие върху околната среда, от производството до преработката на отпадъците.

Изследователската компания Piplsay установи как се отнасят потребителите към зелените инициативи, рекламирани от смартфон-гигантите. Резултатите показват, че потребителите са готови да използват покупателната си сила, за да оправдаят очакванията си, отбелязва Inhabitat.

Piplsay е анкетирала 30 760 американци и 9 140 британци в изследването, търсейки тяхното отношение към темите за устойчивостта. Според проучването, 80% от респондентите смятат, че политики като решението на Samsung да използва океанска пластмаса в телефоните Galaxy ще окажат положително въздействие върху околната среда „до голяма степен” или поне „до известна степен”.

Когато става дума за усилията да се помага за опазване на околната среда, потребителите в по-голямата си част казват, че това може да повлияе на техните решения за покупка. По-конкретно, 68% от американците заявяват, че ще купуват такива марки смартфони, които предприемат екологични мерки. На същото мнение са и 71% от британците.

Огромната част от потребителите смятат, че другите марки също трябва да поемат отговорност за опазването на околната среда, като си определят екологични цели.

Що се отнася до доверието към марката, 64% до 66% от всички анкетирани поставят Samsung и Apple начело на списъка на фирмите, предприели отговорни действия за опазване на околната среда.

Коментари по темата: „Потребителите искат по-зелени смартфони и електроника”

добавете коментар...

  1. flashko

    Поредната глупост за оправдаване на по-високи цени чрез думичките ‘еко’ и ‘зелено’. На производителите хич не им дреме за екологията, интересува ги само как да си докарат още по-голяма печалба. Когато преди години Гугъл обяви техния модулен телефон (project Ara) чак се учудих приятно но и ме загложди някакво съмнение. За съжаление съмнението ми се оправда, след като при завършен продукт и то тестван при реална употреба в някакъв американски град, Гугъл дръпнаха шалтера и погребаха идеята.

  2. nikoy

    Толкова платени драсканици за “еко” “зелените” и това че ми се повръща от платените журналисти! После че чудете, къде аджаба отиват парите от по скъпите горива…….е те. Една част е за такива плужеци!

  3. :o)

    Толкова е смехотворно че нямам думи.
    Богати бели страни, които са си изнесли фабриките да замърсяват в Китай,
    само че Китай се намира на същата планета, за съжаление.
    Тези ще ми говорят за зелени технологии и предпочитаемост. СМЯХ!

  4. Радо

    *искаме по-евтини смартфони и електроника, не зелени, нито екологични (всяка техника не е, така или иначе). Сега достатъчно са и леко надути цените на всякакъв вид техника, още един ръст с цел екологичност или да платя повече за “еко” телефон правен от рециклирани материали, не благодаря 🙂

Коментар