Робот пълзи по електропроводи и опъва оптичен кабел

Иновативният робот Bombyx опъва оптичен кабел около жиците на електропровода
(снимка: Facebook Connectivity)

Изглежда амбициите на социалната мрежа Facebook се променят. Инженерите на компанията са създали робот, който може да пълзи по електропреносните кабели от стълб на стълб, за да опъва оптични кабели успоредно с електрическите.

Оптичният кабел позволява по-голяма честотна лента за пренос на данни в сравнение с медните жици, наред с по-висока скорост, по-дълги разстояния на предаване и по-голяма сигурност. И въпреки че понякога оптиката „върви” надземно чрез съществуващи стълбове на електропроводите, външни фактори като излагане на вятър, лед и температурни крайности могат да доведат до провисване и в крайна сметка да счупят влакната с течение на времето.

Поради тази причина повечето компании и общини предпочитат да поставят оптиката под земята. Това обаче е доста по-трудоемко, дори когато има шахти, отбелязва NewAtlas. Затова е измислен роботът Bombyx на Facebook Connectivity.

Вземайки името си от латинската дума за „копринена буба”, устройството е проектирано да пълзи напълно самостоятелно по съществуващите електропроводи със средно напрежение, като навива непрекъснато дълъг оптичен кабел от стълб на стълб.

Плановете на Facebook предвиждат машинката да инсталира по над един километър кабел в рамките на около 90 минути. Роботът използва сензори за машинно зрение, с помощта на които автоматично заобикаля „десетките препятствия”, като например изолаторите. Функционалният прототип понастоящем трябва да се направлява ръчно за заобикаляне на препятствията – което става чрез дистанционно управление.

Все пак макара с 1 км оптичен кабел е доста тежко нещо. Тя не може да бъде окачена на едно място (към тялото на робота) и да увисне на типичен електропровод. Поради тази причина Bombyx използва специален тип кабел, който включва по-леки оплетени кевларови обвивки и това намалява броя на оптичните влакна от традиционните 96 до 24.

Според Facebook, това все пак трябва да е достатъчно, за да може роботът да обслужва всички домове и предприятия, през които преминава всеки електропровод. Освен това новият кабел се отличава със специална топлоустойчива външна обвивка – това го предпазва от въздействията на високите температури, които електропроводите нерядко достигат.

Въпреки че Bombyx все още е в процес на разработване, Facebook Connectivity вече лицензира технологията за високоскоростната интернет компания NetEquity Networks. Самият робото може да бъде видян в действие в YouTube.

Коментари по темата: „Робот пълзи по електропроводи и опъва оптичен кабел”

добавете коментар...

  1. Симо

    Не всички пишем сериозни неща, не е нужно и тук влизат хората за майтап…
    Един рояк птици като кацнат на тоя кабел и оптиката ще и видят сметката

  2. Фофу

    ПроС колкото теб не съм …

  3. Симо

    Фъфляк тъпо парче си и злобно комплексарче…

  4. Фофу

    Симо спирай вече с пляскането на глупости. Познаваш изолаторите по извивката на ушите.

  5. Симо

    Киловолта са , виж керамичният изолатор, тези са до 25kV AC
    Нещо компетентността ти не е на ниво

  6. Симо

    Много ясно че се базикам, ама ти нещо не вдяваш…тук никои не пише сериозни неща, малко чувство за хумор ти липсва…

  7. Фофу

    Симо пак се вдъхновил нещо, напънал се и се надскочил. Нивото на компетентност се има в предвид.
    Машинчето ходи по един кабел, а вероятно не знаеш, за да бъде нещо сублимирано, трябва да попадне под поне два кабела с разлика в напрежението.
    И се говори за “електропроводи със средно напрежение”, което в цифри не е уточнено. Може въобще да не са киловолти

  8. Симо

    Тва машинче десетките или стотици киловолти ще го сублимират преди да успее да падне… важното е някой да заснеме да качи в тубата шоуто

Коментар