Google възражда RSS в браузъра Chrome за Android

Потребителите на Android вече могат да се възползват от RSS функция в браузъра Chrome
(снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда Google се готви да възроди абонаментната технология RSS. Благодарение на този протокол хората по света можеха да се абонират за новостите от различни сайтове, за да получават събрана на едно място всичката актуална информация, която ги интересува.

„Очевидно Google се готви отново да навлезе на пазара за RSS четци”, пише в своя блог Дейв Уайнър, един от гурутата на JavaScript общността. През последните два дена някои от Chrome потребителите вече имат възможност да използват функция „Следване” за сайтове, които поддържат RSS. Всички, които боравят с Chrome 94, вероятно могат да видят бутона „Следване” (Follow) в менюто.

В противен случай, както написа инженерният директор на Chrome Адриен Портър Фелт в Twitter, потребителите могат да включат функцията ръчно. Въпреки че бутонът „Следване” засега е наличен само за Android, Фелт спомена, че се очаква тази функция да заработи и върху iOS следващата година.

За момента не става дума за същата функционалност и удобство, която имаха RSS четците. Но, според наблюдателите, все пак намерението на Google е добро начало.

„Днес хората имат много начини да следят любимите си уебсайтове, включително да се абонират за пощенски известия и RSS. Всеки човек може да управлява много информация, затова проучваме как да опростим възможността да получавате най-новите и най-добрите от любимите си сайтове директно в Chrome, като се основаваме на отворения RSS уеб стандарт”, заяви още през май Джанис Уонг, продуктов мениджър за Google Chrome, припомня TechCrunch.

RSS беше една от основните технологии на ерата на Web 2.0. Дори и днес все още е най-лесният начин за получаване на новини от любимите сайтове (въпреки че много от тях не предлагат „емисии”). В този процес няма намеса на алгоритми за препоръки.

Коментар