Иновационен протокол ускорява RSS емисиите във Favit

Решителна стъпка към уеб среда в реално време направи проектът Favit.com, като интегрира протокола PubSubHubBub (Publisher Subscriber Hub Βubble).

Новинарските емисии (RSS) вече ще достигат до крайния потребител в рамките на 2-3 секунди след публикацията им. Това е в пъти по-бързо от досегашните постижения на Atom и RSS протоколите, които доставяха само новините от най-големите източници в рамките на няколко минути, а за по-неизвестните блогове минаваха часове, дори дни преди статиите да пристигнат.

Фундаменталната разлика с досегашния "polling модел" е, че клиентите (сървъри, rss четци, widget-и) вече не изпращат непрестанно заявки за ново съдържание и не получават отговор, който съдържа цялата rss емисия, независимо дали вече имат част от нея или не, поясни Атанас Юруков, главен архитект и дизайнер на Favit.com.

"Когато аз като издател публикувам нещо – веднага уведомявам хъба, през който минава емисията ми за ново съдържание. На свой ред хъбът препраща уведомлението до всичките ми абонати и това се случва в рамките на няколко секунди", добави Юруков.

По този начин се спестяват много трафик и сървърни ресурси. Освен това създаването на приложения за обработка и работа с rss емисии става много по-лесно.

"Надявам се, че с този протокол ще се появят още конкуренти на Google Reader", каза главният архитект на Fafit.

На потребителите не са необходими програмистки умения, за да се възползват от новата технология. Водещите блог платформи като Blogger & WordPress предлагат тази функция на клиентите си по подразбиране.

Потребители на wordpress със собствен домейн могат също да използват протокола и да прекарат емисията си през някой от публичните хъбове с помощта на плъгин.

Останалите потребители могат да разчитат на услугите на feedburner.com, за да пристигат статиите им мигновено в различните RSS четци – като Google Reader или четеца на Favit.com.

по темата: „Иновационен протокол ускорява RSS емисиите във Favit”

добавете коментар...

  1. колумб

    Браво! Вие открихте топлата вода! Гениално!
    Къде бяхте преди 10 години когато създаваха стандарта?;)

Коментар