Роскосмос ще прати хора в космоса с кораб на Илон Мъск

Русия ще прати космонавти на МКС за първи път с американски кораб
(снимка: SpaceX)

Роскосмос и НАСА ще обсъдят въпроса за кръстосани полети на своите космонавти и астронавти на корабите „Союз МС” и „Crew Dragon”. Това означава, че за първи път руснаци ще излетят до Международната космическа станция с американски кораб.

„От наша гледна точка SpaceX е натрупала достатъчно опит, за да може да изпраща представители на нашите екипажи на техните кораби”, заяви Дмитрий Рогозин, генерален директор на държавната корпорация Роскосмос, цитиран от Ferra.

През септември НАСА обяви, че в рамките на третата и четвъртата мисия до Международната космическа станция с помощта на Crew Dragon ще бъдат изпратени американски, европейски и японски астронавти на ниска орбита около Земята, както и неназован член на екипажа.

През април Стив Юрчик, временно изпълняващ длъжността ръководител на НАСА, каза в интервю за Spaceflight Now, че първият полет на руски космонавт на американските кораби Crew Dragon и Starline ще се състои не по-рано от 2022 г.

Според Юрчик, става дума за мисията SpaceX Crew-4, чийто старт ще се състои през първото тримесечие на 2022 г. Ръководителят на НАСА отбеляза, че проектната версия на съответното „споразумение” между НАСА и Роскосмос все още се разглежда.

Коментари по темата: „Роскосмос ще прати хора в космоса с кораб на Илон Мъск”

добавете коментар...

  1. :o)

    Братушките ще пращат хора с кораб на мръсните капиталистически свини?
    Путин сигурно не е много щастлив 🙂

Коментар