Пуснаха игра за свинския грип

Видеоигра ще информира потребителите за опасността от свински грип. "The Great Flu", създадена от холандски разработчици, поставя пред геймърите предизвикателството да контролират пандемията, предаде Асошиейтед Прес.

Играта е достъпна безплатно на специално създаден сайт. Въведението показва документални кадри от приковани към леглото пациенти и гробище на жертвите от пандемията "Испански грип", разразила се през 1918 година.

Играчът, в ролята на измислената организация "Световен пандемичен контрол", трябва да избере грипния штам и да контролира неговото разпространение по света.

За борба със заразата геймърите могат да използват различни средства, вкл. системи за наблюдение, натрупване на запаси от противовирусни препарати и ваксини, закриване на училища и аерогари и др.

Предприеманите мерки обаче се натъкват на ограничен бюджет и политическа съпротива от правителствата в различните страни. Целта на разработчиците е била да пресъздадат картина, максимално близка до реалността.

Към момента в света са регистрирани 178 хиляди болни от свински грип. 1462 от тях вече са починали. Някои експерти обаче смятат, че данните за силно занижени, тъй като в много страни не са изследвани болните със симптоми, подобни на тези при свински грип.

Като цяло играта създава усещане, че в съвременния свят е доста трудно да бъде осигурена защита на общественото здраве. 

Коментар