Intel и Google правят нов клас чипове за дейта центъра

Чип на Intel и Google ще направи по-ефективни облачните изчисления
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова категория чипове ще разработят Intel и Google Cloud. Двете фирми се надяват съвместният им продукт да стане „класика” за бързо растящия и процъфтяващ пазар на облачни изчисления.

Новият чип Mount Evans отразява начина, по който работят доставчиците на облачни изчисления. Те изграждат огромни центрове за данни, пълни с мощни компютри, и продават виртуални „късове” от тези машини на различни фирми, за които това е е по-удобно отколкото да си купуват и инсталират собствени сървърни центрове.

За доставчиците на облачни системи задачите по настройка на виртуалните машини и изпращането на клиентски данни на правилното място са по същество режийни разходи. Новият чип отделя тези задачи от основните изчислителни задачи и ги ускорява. Това помага да се гарантира безопасността на въпросните функции и добавя гъвкавост към центъра за данни.

Поради своята специфика новият чип е наречен от своите създатели „ядро за инфраструктурна обработка” (IPU). Mount Evans ще се продава и на други оператори на облачни центрове за данни освен Google, според публикация на Ройтерс.

Intel гледа на проекта като на стратегически. „Това е изключително важна област за нас и за центровете за данни”, казва Ник Маккеун, старши вицепрезидент на групата за мрежи и периферия в компанията.

Освен това Intel и Google работят заедно и върху набор от софтуерни инструменти, които ще бъдат пуснати безплатно с надеждата да превърнат чипа на Intel в „по-широк индустриален стандарт”, който да бъде използван и извън центровете за данни на Google.

Коментар