Пет компании дирижират клауд пазара

Пазарът на публични клауд услуги нараства бързо, пет са изявените лидери
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на публични облачни услуги е нараснал с 26% през миналата година и достига 233,4 милиарда долара, според нов доклад на анализаторската компания IDC. Повече от една трета от тази сума се разпределя между пет компании.

Пазарът продължава да се консолидира. Приходите на водещите пет доставчика – Amazon Web Services, Microsoft, Salesforce, Google и Oracle – се увеличават с 35% през 2019 г., което е забележимо по-високо ниво от средното за индустрията.

„Софтуерът като услуга” (SaaS) остава най-големият сегмент на облачния пазар, въпреки че отстъпва на следващите го два сегмента по темпо на растеж. В парично изражение приходите от SaaS се увеличават от 123,9 милиарда до 148,5 милиарда долара, тоест с 19,8%.

Тъй като растежът в този сегмент е по-малък от средния за пазара на публични клауд услуги като цяло, делът на SaaS в общите приходи намалява от 66,9% до 63,6%, сочи анализът на IDC.

Вторият по големина клауд сегмент са облачните инфраструктурни услуги или „Инфраструктурата като услуга” (IaaS). Този сегмент нараства от 35,4 млрд. долара до 49,0 млрд. долара, тоест с 38,4%, а делът му в общите приходи се увеличава от 19,1% до 21,0%.

Сегментът „Платформа като услуга” (PaaS) регистрира още по-внушителен растеж – с 38,8%, или от 25,8 милиарда до 35,9 милиарда долара. Така този сегмент вече заема 15,4% от общия пазар, докато преди година на PaaS се падаха 14,0%.

Коментар