По къс ръкав в центъра за данни

Естествено охлаждане и модерна техника за резервиране на електрозахранването правят центъра за данни на Fujitsu в северен Лондон един от най-„зелените” на Стария континент и в света. Екологичните характеристики на съоръжението  осигуряват коефициент на изчислителна енергийна ефективност под 1,4, обявиха представители на японската компания по време на среща с журналисти в Лондон миналата седмица.

Това е първият завършен център за данни в Европа от трето ниво (Tier 3), сертифициран от Uptime Institute. Енергийната му ефективност е от ключово значение, тъй като в резултат на по-ниската стойност на консумираната енергия намалява и цената за крайните потребители. Предвид големия мащаб на съоръжението (пиковата консумация е 7,5 мегавата), всяка малка стъпка за намаляване на потреблението на ток се явява голямо спестяване.

Традиционно, охладителните системи са един от най-големите консуматори на електричество в центровете за данни. Вместо да използва мощни охладители (т. нар. чилъри), през повечето време центърът за данни на Fujitsu се охлажда само чрез естествения въздушен поток на околната среда. В хладното британско време това не е трудно. Големи тръби поемат въздуха и го вкарват в топлообменник, където охлажда тръбна система с „хладилен агент”. Самият хладилен агент е чиста вода. Охладената вода се изпраща чрез сложна тръбна система до помещенията, в които са разположени изчислителните машини.

data center - fujitsu-3

Вместо да използва мощни охладители, през повечето време центърът за данни на Fujitsu се охлажда само чрез естествения въздушен поток на околната среда

За да се използва ефективно охлаждането, помещенията са проектирани така, че между редиците със сървъри се формират „топли пътечки” и „студени пътечки”. Студените пътечки са обособени между сървърните редици, а входовете към тях са преградени с прозрачни полиетиленови завеси (подобни на тези в хладилните халета). По този начин топлият въздух не се смесва със студения – постига се максимално ефективно охлаждане само на сървърите.

Освен енергийна ефективност за самия център за данни, подобна система означава и комфорт за служителите в него, тъй като в помещенията не е студено. Пространствата около сървърните редици поддържат нормална температура от около 24 градуса по Целзий. Работещите в центъра се движат вътре по къс ръкав.

Разбира се, охладители в центъра за данни има – те се включват само в горещи летни дни, когато температурата на околната среда е по-висока. Общо три охладителя се грижат за температурата на центъра, като в топли дни обичайно работи един, в горещите дни – евентуално и втори, а третият е резервен и позволява чилърите да бъдат да бъдат ремонтирани и обслужвани по всяко време.

Резервирането на електрозахранването също има голямо значение за екологичните характеристики на центъра за данни. Без батерии, с маховици и модерни генератори, съоръжението на Fujitsu използва архитектура, която е доста различна от познатата в центровете за данни.

Традиционно, резервирането на електрозахранването се базира на мащабна система от акумулатори, която се включва моментално при срив на основното електрозахранване. Акумулаторният масив работи около 15 минути, докато загреят и заработят дизеловите генератори. При преобразуване на електричеството загубите са около 8%, а самите акумулатори съдържат множество отровни вещества.

При срив на захранването, дизел-генераторите се включват и поемат натоварването за около три секунди

При срив на захранването, дизел-генераторите се включват и поемат натоварването за около три секунди

Центърът на Fujitsu в Северен Лондон не използва акумулаторен масив. Вместо това е вградена модерна система от маховици и генератори. При срив на електрозахранването маховиците могат да осигурят резервно електрозахранване за около три секунди. Точно толкова е напълно достатъчно за дизел-генераторите да се включват и поемат натоварването.

Загубите на електроенергия при тази схема за около 2%. Дизеловите генератори също не са технология, която щади природата, но предвид тяхното рядко включване в системата все пак се явяват доста по-екологично решение, в сравнение с акумулаторните масиви, които се подменят.

Възобновяемата енергия също е на дневен ред за екипа на Fujitsu в Северен Лондон. Засега обаче соларните масиви не са достатъчно ефективни, за да бъдат избрани за източник на чиста енергия за ЦоД-а, смятат в екипа. Вторият вариант за осигуряване на чиста енергия – вятърните генератори – са предпочитани, но поради визуалното въздействие на наземните вятърни турбини, съоръжението трябва да получи специално разрешение от местните власти за инсталиране на ветрогенератори.

Мария Малцева

Мария Малцева