AMD подготвя процесори с 256 ядра

Броят на ядрата в процесорите EPYC се увеличава, но заедно с това расте и консумацията
(снимка: AMD)

След няколко години сървърните процесори на AMD могат да изискват до 600W мощност. Това ще бъде максималната стойност на показателя cTDP (Configurable Thermal Design Power) за EPYC процесорите от поколение Turin.

Процесорите “Торино” ще се базират на архитектурата Zen 5 и вероятно ще бъдат пуснати в края на 2023 или началото на 2024 г., твърди Videocardz. В тях AMD ще интегрира до 256 ядра/512 нишки.

Преди Turin трябва да се появи още един Milan-X – премиерата се очаква на 8 ноември т.г., както и процесори Genoa, базирани на архитектурата Zen 4, след година.

Що се отнася до високата консумация на енергия, това се дължи на големия брой ядра. Genoa, например, ще се предлага в конфигурации със 192 и 256 ядра.

За сравнение, настоящите модели на EPYC имат до 64 ядра, което означава, че AMD ще учетвори броя на ядрата за две поколения. TDP на актуалните EPYC процесори е 280W.

Коментари по темата: „AMD подготвя процесори с 256 ядра”

добавете коментар...

  1. Фофу

    И тъпунгерите също са се взели насериозно.

  2. Anonymous

    Руският агент фофа пак се е взел насериозно

  3. Фофу

    И АМД И Интел си вървят напред (по-бавно или по-бързо), хейтърчетата си квикат и се правят на големи експерти …. За мое щастие нищо не зависи от тях – хейтърчетата.

  4. xy

    Завръщат се кюмбетата от 2000 година 🙂

Коментар