Китайски гигант се заема с производството на чипове

Недостигът на чипове засегна почти всички индустрии по целия свят
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайският технологичен гигант Tencent Holdings има дългосрочен план за разработване на чипове и съответно инвестиционен проект, обяви ръководителят на фирмената група за облачни и смарт решения Танг Даошенг по време на „Срещата на върха за цифровите екосистеми” в Ухан.

Още в средата на годината стана ясно, че компанията има известни планове в тази посока, отбелязва Global Times. Тогава сред новите обяви за работа в Tencent се появиха многобройни оферти за набиране на инженери за проектиране и тестване на чипове.

Компанията инвестира и във фирма за AI чипове на име Enflame, която прави полупроводникови компоненти за обработка на големи обеми данни за обучение на системи. Чиповете са проектирани за центрове за данни.

С новите си планове Tencent се очертава като поредният голям азиатски играч, който иска да разработва свои чипове на фона на глобалната криза в сектора. Недостигът засяга почти всички индустрии и вече по целия свят се усеща липсата на различни продукти, които разчитат на вградена електроника – от автомобили до смарт-звънци.

Коментар