AMD суперкомпютър осигурява 3 петафлопа на учени от Тексас

Lonestar 6, базиран на AMD EPYC, ще предоставя изчислителна мощност до 3 петафлопа
(снимка: AMD)

Изчислителният център към Тексаския университет в Остин пусна своя нов суперкомпютър. Базиран на последното поколение AMD EPYC процесори, Lonestar 6 ще предоставя изчислителна мощност до 3 петафлопа.

Официалното съобщение разкри още една подробност относно партньорството между AMD и университета по линия на Covid-19 HPC фонда на компанията. Производителят на процесори и графични решения е предоставил на Тексаският университет, наред с още 20 бенефициенти в цял свят, достъп до мощности от петафлоп мащаби за изследване на пандемията Covid-19 и други болести.

Междувременно AMD публикува интересни факти за изчислителната мощ на суперкомпютъра. Така например, за да се сравни с възможностите на Lonestar 6 за една секунда, човек ще трябва да прави по едно изчисление в секунда в продължение на 100 милиона години.

Lonestar 6 е петият най-бърз суперкомпютър в Тексаския университет, като ще наследи Lonestar 5. Новият суперкомпютър ще помогне на учените в щата да изследват теми като заболявания, екстремни метеорологични условия, енергийни източници и др.

Коментар