Нужна е нова система за анормалните климатични промени

Необходима е по-добра система за мониторинг на вредните газове, която да предупреждава за съществени промени и да контролира страните, които са се споразумели да намалят вредните си емисии, заявиха по-рано тази седмица учени.

„Това, което искаме да видим, е дали затоплянето ускорява затоплянето, особено в полярните области”, казва Еуан Нисбет, специалист по емисиите на метан в Лондонския Университет, цитиран от Ройтерс.

Сегашната система за мониторинг е доста ограничена и има нужда от подобряване, което да позволи да се предвидят анормални промени в климата. Данните могат да послужат също и за сверяване на декларираните от страните вредни емисии, съгласно протокола от Киото и да се постигнат заложените цели след 2012, пише GreenTech.bg.

Климатът на земята се е променил за относително кратък интервал от време, като чувствително се е затоплил преди около 12 000 години в края на ледниковия период. Учените не са сигурни защо се е случило това и предупреждават за възможни анормални промени, в резултат от човешката дейност. Те се притесняват, че топенето на полярната шапка може да доведе до загниване на растителността и до отделяне на метан – вреден газ, който може да доведе до допълнително затопляне.

Нисбет обяснява, че последния път Земята е излязла от ледниковия период за около десетилетие, което включва рязко затопляне и след това продължително топене на леда. Той се опасява от сериозни последици, ако това се повтори сега.

В последните години се наблюдава отдръпване на полярния лед през лятото, който достигна своя минимум през 2007 г. и това съвпадна с емисията на метан.

„През 2007 тези емисии се повишиха много рязко, а малко по-късно се стабилизираха. Въпросът е какво причини това явление?”, казва Нисбет.

Голяма полза би донесъл независим тест на декларираните емисии на вредни газове от различните страни. Съгласно протокола от Киото, 40 индустриализирани държави декларират емисии, различни от целите, определени за периода 2008 – 2012.

Голям проблем при договаряне на успешен пакт за 2013 г. е доколко международните инспектори надзирават обявените емисии. А една подобрена система за измервания може да даде отговор.

Единият от начините за проверка на данните е да се преброят всички източници на вредни емисии – от колите до кравите. Другият е да се използва подобрена система от климатични станции, която да измерва емисиите във въздуха, като използва ветровете, за да изчисли откъде идват.

Коментари по темата: „Нужна е нова система за анормалните климатични промени”

добавете коментар...

  1. ФИЛИП

    Това, което искаме да видим, е дали ЗАТОПЛЯНЕТО ускорява ЗАТОПЛЯНЕТО , особено в полярните области”, казва Еуан Нисбет, специалист по емисиите на метан в Лондонския Университет, цитиран от Ройтерс.

    Да-а-а , друго си е специалист да ти го каже…
    То и аз това си мислех-затоплянето ускорява затоплянето , както охлаждането ускорява охлаждането…

  2. Катализатор

    Единият от начините за проверка на данните е да се преброят всички източници на вредни емисии – от колите до кравите.
    В кръга на шегата – да се сложат катализатори отзад на кравите , неутраллизиращи метана , или да се събира в бутилки-с един куршум два заека-няма емисии , и се получава диверсификация на енергийните източници :)))
    Има и трети положителен момент-всяка година кравите да минават технически преглед-работи ли катализатора-ето ти и доп.приходи за хазната :)))

Коментар