Поредна акция срещу софтуерното пиратство

Антимафиоти от ГДБОП прекратиха незаконно използване на специализирани бизнес софтуерни продукти от еднолично дружество в София. С тях са изработвани дизайнерски решения, проекти и технологии за индустриални и промишлени съоръжения, както и рекламни материали, съобщи МВР.

От офисите на фирмата са иззети  11 компютърни системи с нелицензирани софтуерни продукти, вкл. Windows XP Home, Microsoft Office XP Professional, Adobe Acrobat Distiler 6.0, Adobe Acrobat Pro,  Adobe Ilustrator 8.0, Corel Draw и др.

Според информация на МВР, нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), са на стойност над 150 000 лева.

Проверената фирма е рекламирало дейността си в интернет сайт и е участвала в обществени поръчки за изграждане на съоръжения на територията на цели общини. Споменават се проекти за пречиствателни станции за отпадъчни води, канализационни системи, сгради и др.

Срещу управителя й  е образувано  досъдебно производство по чл.172А от НК за извършено  престъпление  срещу интелектуалната собственост, уточниха от вътрешното министерство.

По-рано този месец служители на ГДБОП, съвместно с компютърни експерти и представители на СИБС извършиха проверка в офиса на друга компания от София, занимаваща се с разработка на дизайнерски решения и проекти, свързани със строително-инвестиционни процеси, изработка на рекламни материали и др. Иззети бяха 19 компютъра с нелицензиран софтуер на стойност около 600 000 лева, по данни на МВР.

по темата: „Поредна акция срещу софтуерното пиратство”

добавете коментар...

  1. :)

    А в същото време всеки полицай който си купува компютър за вкъщи иска да е без ддс и максимално евтин 🙂

  2. zzbottom

    В статиите ви твърде често присъстват ГДБОП, Майкрософт България и СИБС. Изкушавам се да мисля, че имате интерес да промотирате тяхната гледна точка за някои събития.

  3. gh

    Полиция – това онази група хора с нечисти намерения, на която нарoдът се е доверил да го пази от другите такива 🙂

  4. fan

    Всъщност, ако на всичките 11 компютъра е имало всичките тези изброени програми стойността им възлиза на около 50 000 лв. Интересно какво ли друго е имало на компютрите, което да струва още 100 000 лв. ?!?!?!

  5. Bloodymirova

    Чудя се да се смея ли или да плача – и как точно са включили Win XP в сметката, при положение, че вече не е на пазара. С бюджет за над милярд лева, нашата полиция (ни пази) се занимава с кокошкарски истории. Даже малко ми намирисва на разчистване на конкуренция.

Коментар