Генерираха хеш кода на софтуера за изборните машини

Хеш кодът гарантира идентичността на софтуера в машините за гласуване
(снимка: ДАЕУ)

В Държавна агенция „Електронно управление“ беше генериран и разпечатан криптографски идентификатор, съдържащ хеша на софтуера, който е приет от ЦИК, и който ще бъде инсталиран на всички машини за изборите на 14 ноември 2021 г. в страната и чужбина.

С този хеш код се гарантира идентичността на софтуера, който е удостоверен от ДАЕУ с използвания в конкретната машина за гласуване. След като гласува, всеки избирател може да сравни хеш кода от неговата контролна разписка с този, разпечатан и поставен на видно място в СИК.

Софтуерът беше компилиран в осигурена от ДАЕУ защитена среда от експерти на ЦИК и представители на фирмата изпълнител „Сиела Норма“, в присъствието на представители на ЦИК, уточниха от агенцията.

На компилирането присъстваха и регистрираните предварително от ЦИК представители на партии и коалиции, както и представители на мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Коментари по темата: „Генерираха хеш кода на софтуера за изборните машини”

добавете коментар...

  1. Colombino

    Може в обратен ред – първо снимаш хеша, после гласуваш и накрая вадиш телефона и почваш да сравняваш няколко минути преди да пуснеш касовата бележка в урната.

  2. Шабан

    Представям си авторчето на новината как снима пред комисията разписката от машината, и им обяснява че ще сравнява хеш сумата. Освен ако е мнооооого умен и запомни цифрите, но ме съмнява като виждам какво е публикувал.

Коментар