ИТ секторът остава стабилен на пазара на труда

Обявите за работа в ИТ сектора са се увеличили с 6% през октомври
(снимка: CC0 Public Domain)

Обявите за работа в страната намаляха през октомври с 8,4% спрямо септември и броят им възлиза на около 44 000, като това все още е с 55% повече отколкото преди една година, сочат данните от ежемесечния анализ на динамиката на пазара на труда у нас, изготвен от JobTiger.

Най-стабилен продължава да бъде секторът „ИТ”. Въпреки лекия спад на предложенията през септември, през октомври отново се наблюдава ръст от 6% в този отрасъл, сочи анализът. Освен него, единственият сектор, при който също се наблюдава увеличение на предложенията, е „Счетоводство, одит, финанси”, като ръстът на обявите в него е 1,4%.

На първо място по дял на новите обяви за работа продължава да бъде секторът „Търговия и продажби” – с 21%. ИТ-секторът все по-уверено задържа втората позиция, като е увеличил своя дял от 16% на 18%, а на трето място остава „Производство” с 15%.

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа. През октомври те са се увеличили със 7%, като за последните четири месеца този ръст е цели 29%. Делът на обявите за дистанционна работа през октомври е 13,5%.

За редица позиции започва да се изисква т.нар. зелен сертификат, удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 или неговото преболедуване. За момента броят на обявите с такива изисквания е много малък (едва 0,2% от общия брой), но е възможно да нараства поради високата заболеваемост и необходимостта от предоставяне на безопасни условия на труд.

Делът на обявите във водещите областни градове вече представлява три четвърти от общия брой обяви в страната. Почти половината от предложенията за нова работа в България са съсредоточени в София (49%), следват Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (3,2%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Коментар