Google създаде компания за разработка на лекарства

Създаването на нов фармацевтичен продукт струва средно 1,3 милиарда долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Alphabet, компанията-майка на Google, основа нова дъщерна фирма за откриване и разработване на лекарства. Isomorphic Labs ще използва в дейността си изследвания на DeepMind – базирана в Лондон лаборатория за изкуствен интелект, също притежавана и управлявана от Alphabet.

За момента подробностите около Isomorphic Labs са оскъдни. Това обаче не е първият ход на Alphabet в сферата на медицината, припомня Engadget. Поделения на компанията вече проучват различни аспекти на човешкото здравеопазване. Сред тях е Verily, която работи върху различни проекти – от хирургически роботи до контактни лещи, които следят нивата на глюкозата при диабетици. Друг проект, Calico, пък си е поставил амбициозната цел да преодолее стареенето.

Isomorphic Labs ще се фокусира единствено върху откриването на лекарства и новите технологии, които могат да помогнат за разработване на медикаменти. Новосформираната компания заяви, че целта ѝ да „преосмисли” процеса на разработване на нови лекарства с подход, основан на изкуствен интелект.

„Вярваме, че фундаменталното използване на авангардни изчислителни и AI методи може да помогне на учените да изведат работата си на следващото ниво и да ускорят значително процеса на откриване на нови лекарства”, казва Демис Хасабис, основател и главен изпълнителен директор на Isomorphic Labs, а също главен изпълнителен директор на DeepMind.

Скорошно проучване установи, че създаването на нов фармацевтичен продукт струва средно 1,3 милиарда долара. Голяма част от тази сума е свързана със самия процес на разработване.

Коментар