ИТ лидерите: Хибридната работна сила е тук, за да остане

Хибридната работа – в офиса и отдалечено – може да е от полза и за работодателите, и за служителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Преходът към хибриден модел на работа, който се наложи като нещо извънредно покрай Covid-19, вече е набрал висока скорост – и навярно ще остане трайно като модел на функциониране за много бизнеси. Ползите включват очевидни предимства — намален риск от разпространение на вируси сред колеги и клиенти — но и някои непредвидени ползи: служителите съобщават за по-голямо удовлетворение от работата от дома. Ако добавим и факта, че отдалечената работа може да бъде от полза и за служителите, като намали режийните, пътните разходи и увеличи производителността, изглежда ясно, че хибридният модел на работа ще остане привлекателен задълго.

Наскоро едно глобално проучване на хибридната работа, публикувано от Riverbed и Aternity, подчерта този факт. Сред 1500 ИТ и бизнес лидери по целия свят 83% вярват, че поне 25% от работните места ще останат хибридни след пандемията. Почти половината (42%) са убедени, че по-голямата част от работното място ще бъде хибридно след Covid-19.

Проучването разглежда задълбочено причините за тези констатации и защо ИТ лидерите трябва да им обърнат внимание. Според резултатите, публикувани от Tech Republic, ключова полза от хибридната работа (посочена от 94% от респондентите) е, че този модел може да бъде благодат за привличане на таланти и запазване на конкурентоспособност. Наред с това 84% от анкетираните очакват, че хибридният модел като цяло ще има положително въздействие върху обществото.

Но как да постигнем успешен хибриден работен модел? Според проучването, организациите трябва да обърнат внимание на човешките и технологичните бариери. Те включват:

  • Мотивация и благополучие на служителите (35%);
  • Технологични прекъсвания (32%);
  • Лоша производителност на домашната/отдалечената мрежа (31%);
  • Сътрудничество и изграждане на виртуални взаимоотношения (31%);
  • Увеличени рискове за сигурността (31%).

Наред с това видимостта „от край до край” и киберсигурността трябва да станат основен приоритет. 57% от респондентите смятат, че това е най-голямото предизвикателство на хибридното работно място. Цели 93% от ИТ и бизнес лидерите казват, че видимостта „от край до край” е критична част от тяхната стратегия за киберсигурност, а 64% смятат, че пробивите в киберсигурността, причинени от пропуски в тази област, е „сериозно разрушително или унищожаващо бизнеса събитие”.

Според ИТ лидерите, има пет големи предизвикателства пред наблюдението на сигурността:

  • Множество инструменти, които дават противоречиви данни, забавяйки анализа на първопричините и разрешаването на проблеми (42%);
  • Липса на видимост относно наличността, производителността и използването на облачни ресурси (37%);
  • Наличие на твърде много данни и недостатъчно контекст или полезна информация (35%);
  • Липса на унифицирана видимост в цялата технологична инфраструктура (34%);
  • Данните не са достъпни или използваеми от всички, които се нуждаят от тях (33%).

Инвестициите в технологии през следващите 12 до 18 месеца, според ИТ лидерите, ще включват всичко – от средства за по-добра видимост на мрежата и производителността на приложенията (38%) до приложения или решения за ускоряване на мрежата (37%) и инвестиране в средства за мониторинг на т.нар. „потребителско преживяване” (35%).

„Достигнахме критичен момент във времето, когато се изисква високопроизводително хибридно работно място, за да могат организациите да преминат към следващото ниво на удовлетвореност на служителите и клиентите и устойчив финансов успех”, казва Дан Смут, президент и главен изпълнителен директор на Riverbed | Aternity.

Въпреки че хибридният модел изглежда като че ли е бъдещето, не всички служители са подготвени. По-малко от една трета (32%) се смятат за напълно подготвени за работа при новия модел на действие. Психологическите ефекти също трябва да се вземат предвид: някои служители, които предимно работят от вкъщи, могат да се сблъскат с негативни последици, създавайки „двустепенна” йерархия в офиса. Настоящото проучване подчертава този проблем – 88% от респондентите се притесняват от „дигиталното несъответствие между работещите в офиса и отдалечените служители”.

Независимо от това 89% от ИТ лидерите прогнозират увеличение на инвестициите в технологии, които подкрепят хибридните служители, през следващата година. „Това, което е много ясно, е, че организациите трябва да инвестират в технологии за модернизиране на своите ИТ среди, за да извлекат максимални ползи от хибридната работа, а недостатъчното инвестиране може да има тежки последици”, обобщава Смут.

Коментари по темата: „ИТ лидерите: Хибридната работна сила е тук, за да остане”

добавете коментар...

  1. ..

    Много от служителите на Гугъл са установили, че ако предпочетат да работят от вкъщи, ще им намалят заплатите с 25% …

    Другите ИТ гиганти по един или друг начин също търсят начини да върнат служителите в офисите.

    А, останалите фирми ще установят, че в дългосрочен план ефективността ще намалее съществено и само единици сред служителите им ще успеят да запазят нужната производителност.

    От 10 години съм freelancer, работил съм и все още работя с “remote” екипи, включително водя такъв екип в момента и много добре знам какво говоря / пиша.

    Единственото решение е изработеното време да се отчита по задачи през работния ден, с точност 5-10 минути. Това, обаче, също никак не се харесва на лайфстайл принцеските, каквито в момента са 80% от ИТ индустрията.

Коментар