„Цифров близнак” предвижда кога колата се нуждае от сервиз

Porsche Taycan и неговият „цифров близнак” за поддръжка и сервиз
(снимка: Porsche)

Технология за „цифров близнак” (тоест виртуално копие) ще помага да се предскажат изискванията за сервизно обслужване на автомобилите въз основа на стила на шофиране на всеки отделен водач. Разработката е дело на Porsche.

Алгоритмите ще могат да анализират комбинация от данни от вградените сензори и от т.нар. „големи данни”, за да препоръчат на водача кога да поиска сервиз на возилото въз основа на личния му стил на шофиране. Системата ще може дори да предвижда неизправности, преди да те реално да се случат, отбелязва Engadget.

Всичко това ще зарадва механиците, разбира се, но също така може да предпази потребителите – и да им спести разходи за ремонт. Наречен още „прогнозна поддръжка”, този метод позволява насрочването на поправки преди да се е стигнало до сериозна повреда.

Очаква се Porsche да пусне официално първия „цифров близнак” през 2022 г. Ще се използват само сензорни данни, уточняват от фирмата. Полевите тестове вече са в ход – около половината от собствениците на Taycan са се включили доброволно в пилотния проект, който при пълна анонимност следи въздушното окачване на електро-колата. Ако тя премине определени прагове, превозното средство „казва” на водача, че може да се наложи да посети сервиз.

Схемата с цифровите близнаци ще позволи сервизно обслужване, което зависи от потребностите и навиците на всеки отделен водач. Porsche също така предвижда алгоритмите да помагат дори когато колата работи безупречно.

Така например, изкуственият интелект, който е залегнал в основата на системата, ще може да определя точна продажна цена за употребяван автомобил и ще позволи и производителя да предлага разширени гаранции въз основа на състоянието на даден автомобил.

Коментари по темата: „„Цифров близнак” предвижда кога колата се нуждае от сервиз”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ох и flashko се включил в класовата борба срещу алчните капиталисте. Ами решението е лесно, купи си Лада. Всичко ръчно. И на мен един колега ми го каза и също ми прозвуча като виц.

  2. flashko

    И какво? Ако след няколко предупреждения не закараш колата на сервиз, тъпата електроника ще я блокира, така ли? Това малко като тъпнята с изгоряла крушка на мигач – предупреждава те при всяко стартиране на колата и след определен брой направо блокира всичко и трябва да сменяш компютъра на колата!? Това последното ми го разказа колега и в началото ми прозвуча като виц но се оказа, че е суровата алчна действителност.

Коментар