Viber бот помага в борбата срещу домашното насилие

Проблемът с домашното насилие се изостри по време на пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Бот за борба срещу домашното насилие вече е достъпен за потребителите на Viber в България. „Силна” e разработен от Фондация „Бъдеще перфектно” и ще информира абонатите за правата им, в случай че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община.

„Силна” осигурява бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна закрила. Чатботът предоставя и образователни материали за цикъла и формите на насилие, каква отговорност носи извършителя и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от Covid-19. Преписките по сигнали за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличили двойно през 2021 г. спрямо 2019 г., преди началото на пандемията, по данни на Софийската районна прокуратура.

Трикратно се е увеличил и броят на досъдебните производства, наблюдавани и решени от Софийската районна прокуратура през първите 6 месеца от 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Сигналите за домашно насилие са достигнали до 80 на ден в първите два месеца след въвеждането на противоепидемичните мерки на 13 март 2020 г., по данни на Българския център за нестопанско право.

„Силна” осигурява достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове за закрила
(екранна снимка: „Силна” / Viber)

„Далеч не всички случаи на домашно насилие се докладват на органите на реда или това се случва едва когато има опасност за здравето и живота на пострадалите. Затова целим да помогнем на повече жени да защитят себе си преди да им се наложи да звънят на телефон 112”, коментира Андриан Георгиев, учредител на фондация „Бъдеще перфектно”.

Някои от жертвите на домашно насилие се притесняват да разговарят със свои близки или да потърсят помощ по телефона. Тъй като ботът „Силна” е наличен денонощно във Viber, той представлява един дискретен канал за информация и комуникация, подчерта Георгиев.

Коментари по темата: „Viber бот помага в борбата срещу домашното насилие”

добавете коментар...

  1. flashko

    Защо „Силна”? Внушава, че само жените са жертви а не е така. Това е дискриминация.

Коментар