Как умните технологии ни правят мързеливи

Смарт джаджите правят живота по-лесен, но от друга страна стимулират мързелуването
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички днес имаме много електронни устройства в домовете си, някои от които носим постоянно със себе си, а други ни помагат в рутинните и досадни задачи, като например почистването на жилището. Така неусетно се отучваме от навици и привички.

Казват, че мързеливите хора измислят умни устройства, за да облекчат живота си. Има известна доза истина в това, за добро или лошо. Ето няколко смарт технологии и джаджи, които ни правят по-мързеливи.

Умният дом

Често говорим за устройства, които сбъдват мечтата за умен дом. Такива са смарт лампите и контактите, както и всевъзможни уреди, които управляваме със смартфон или гласови команди. Това е интересно занимание и дори забавно – можем да настроим готино осветление и да пуснем специална песен на гостите си.

Да, умният дом прави живота по-лесен и интересен, но има и минуси. Ръката постепенно се отучва да посяга към превключвателя, сутрин не ставаме от леглото и не отиваме до прозореца, за да погледнем времето. Дали скоро няма да забравим и да излизаме навън?

Прахосмукачката робот

Разглеждаме това устройство отделно от умния дом. Роботът не е достатъчно интелигентен, за да направи почистването сам и затова не се вписва в концепцията за умен дом. Това е уред, към покупката на който трябва да подходите с цялата си отговорност – проверете спецификациите на устройството и бъдете готови да похарчите повече пари.

Роботизираната прахосмукачка ще свърши досадната работа вместо нас
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че е напълно възможно да управлявате прахосмукачката чрез смартфон приложение, тя от време на време се сблъсква с диван или фотьойл или се търкаля по ламината. Ако искате да почистите добре, тогава го направете сами.

Но самият факт, че едно роботче може да почисти, макар и с компромиси, вместо нас, прави живота ни по-лесен: не само си пестим главоболията при почистване на къщата, но и полезната физическа активност, а това е разочароващо и допринася за мързела ни.

Фитнес гривната

Фитнес гривните са добри във всичко: помагат за разпределяне на натоварването по време на тренировка и изчисляване на изгорените калории, мотивират ни да бъдем активни през деня. Но има един неприятен момент – неусетно започваме да ограничаваме кардио-тренировките във фитнеса. Защо се случва? Нали гривната ни помага да бъдем по-продуктивни. Къде грешим?

Смарт гривната ни помага да дозираме натоварването, но ни стимулира и да… спрем
(снимка: CC0 Public Domain)

В режим на тренировка умната джаджа ни показва кога сме достигнали определено време и показатели и решаваме, че това е достатъчно. Но бихме могли да тренираме още и да дадем най-доброто от себе си – не 100, а 110 и дори 120% и няма нищо лошо в това – здравето позволява, силата далеч не е на изчерпване. Но психологическата точка е достигната, което означава, че можем спокойно да изпием чаша протеинов шейк и да се приберем вкъщи. Така отново стимулираме мързела.

Лекият лаптоп за работа

Изкушението да имаме лек и компактен лаптоп за работа е неустоимо, още повече, че пазарът предлага интересни опции. Можем да работим с подобно компютърче навсякъде: на масата, по време на пътуване, в кафето или докато се излежаваме. Къде е уловката? Свикнали сме да бъдем продуктивни на бюрото, но колко пъти през последния месец сме били на работното си място? Все по-рядко, защото търсим мързеливия начин да работим с компактния лаптоп на друго, по-приятно място.

Мързеливата работа в леглото често е за предпочитане пред тази на бюрото
(снимка: CC0 Public Domain)

Безконтактното плащане

Безконтактното плащане е чудесна възможност, неоспоримо удобство. Но често то ни кара да харчим повече. Например, викаме такси от смартфон приложението, плащайки с картата си, докато пътуването по класическия начин – с позвъняване на номер и поръчка на такси може да ни струва по-евтино. Но за удобството плащаме повече.

Смартфон с активиран NFC може да ни помогне да се отървем от пари в брой, но именно там се крие проблемът: не всички доставчици на услуги и търговци приемат картови плащания.  И отново мързел: не искаме да се обадим по телефона и да се запасим с пари в брой. Всъщност заради това понякога надплащаме. И все пак си струва да държите пари в брой, особено ако живеете в провинцията.

Коментар