Зачестиха атаките за кражба на пароли

Логин детайли, пароли и данните за плащания са привлекателни за киберпрестъпниците
(снимка: CC0 Public Domain)

За увеличена активност на киберпрестъпниците и нови методи за онлайн измами алармира доклад на компанията за сигурност Kaspersky. Измамници крадат пароли и други данни от акаунтите на потребителите чрез използване на специален злонамерен софтуер Trojan-PSW.

Изследване на опитите за заразяване за периода януари-септември отчита ръст в броя на атакуваните потребители. Така например, потърпевшите през септември са приблизително със 160 000 повече, отколкото през април, което е увеличение от 45%.

През последните месеци експертите забелязват и рязко покачване в броя на опитите за атаки: третото тримесечие на 2021 г. (юли-септември) бележи увеличение от почти 30% на годишна база. Общият брой на идентифицираните атаки и опити за такива също се е увеличил спрямо предходната година – от 24,8 милиона на 25,5 милиона.

„Както сочи статистиката, логин детайлите, паролите, данните за плащания и друга лична информация продължават да бъдат привлекателни за киберпрестъпниците и остават популярна стока на черния пазар. Поради тази причина насърчаваме онлайн потребителите да вземат допълнителни мерки за защита на акаунтите си”, каза Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

Той препоръчва на потребителите да използват многофакторния метод за удостоверяване на самоличността при влизане в сайтове и приложения. Повишената активност на измамниците, използващи софтуерни „крадци на пароли”, налага потребителите да бъдат по-внимателни, да не отварят непроверени линкове и да използват актуализирани програми за защита на устройствата си.

Kaspersky дава следните съвети на потребителите, за да не станат жертви на злонамерен софтуер и измами, целящи кражба на логин детайли:

Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки в мрежата;

Използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си;

Не публикувайте онлайн лична информация, която може да разкрие самоличността им, като физически адрес, личен телефонен номер, имейл адрес и т.н.

Коментар