Въвеждат гаранция и за колите втора употреба

Употребяваните автомобили в България ще бъдат продавани с гаранция, която удостоверява тяхната техническа изправност. За целта министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков подписа тристранен меморандум с Асоциацията на вносителите на автомобили и Комисията за защита на потребителите.

С меморандума ще бъде подобрен контролът и качеството на продаваните автомобили, като се акцентира върху тяхната безопасност, техническа изправност и гарантиран произход, съобщи МТИТС.

Клиентите ще получават гаранция от минимум 3 месеца за закупения автомобил, която ще бъде давана от автокъщи, които са членове на Асоциацията на вносители на автомобили. Това ще се удостоверява чрез сертификат и стикер, който се залепя на стъклото на автомобила.

В случай, че някоя от автокъщите продаде неизправен автомобил и откаже да отстрани повредата или да възстанови парите за ремонт на клиента, съгласно вътрешния етичен кодекс на членовете на организацията, ще понесе санкция, която може да достигне 5 000 лв.

В Асоциацията на вносителите на автомобили членуват 82 автокъщи от 16 населени места и потребителите могат да избират между повече от 10 хиляди автомобила, които вече са със гаранционни условия от продавача. Организацията е отворена и за нови членове, като по този начин ще бъде разширено предлагането на употребяване автомобили с гаранция.

Коментар