Нов отлив на участници в проекта OpenOffice.org

Над 30 специалисти напускат проекта OpenOffice.org, за да се присъединят към консорциума The Document Foundation. Очаква се скоро OpenOffice.org да бъде напуснат и от други участници, съобщи digitizor.com.

Отливът от проекта с отворен код, който се явява най-сериозната алтернатива на Microsoft Office, започна през септември тази година, когато основните участници в него създадоха отделен консорциум The Document Foundation. Новата организация ще развива проекта LibreOffice.

В началото на годината OpenOffice.org стана притежание на Oracle, след като софтуерният гигант придоби Sun Microsystems, който създаде пакета с отворен код и го поддържаше в продължение на 10 години.

Отцепилите се участници в OpenOffice.org посочват в открито писмо, че искат да видят офис пакета свободен от комерсиална изгода. След създаване на консорциума The Document Foundation, Oracle поика от създателите на OpenOffice.org да напуснат проекта, поради конфликт на интереси.

Междувременно Oracle повиши цените на комерсиалната версия на MySQL – популярната система за управление на бази данни, също придобита от Sun. С няколко пъти поскъпва поддръжката на различните версии на системата. Както и при OpenOffice.org, група от специалисти по MySQL напуснаха проекта, за разработват алтернативата SkySQL.

по темата: „Нов отлив на участници в проекта OpenOffice.org”

добавете коментар...

  1. Евок Севок

    само така

Коментар