БАН: Очакваме повече поръчки от бизнеса

Очакваме повече поръчки от българския бизнес, заяви тази сутрин председателят на БАН акад. Никола Съботинов в интервю за предаването "Уикенд с ТВ7". "Имаме добри резултати, които могат да помогнат за развитие на икономиката", каза Съботинов.

В момента по-голям интерес към разработките на БАН има от страна на фирми от Европейския съюз. „Нашите учени могат да участват ефективно в програмите на ЕС”, допълни председателят на БАН.

Коментираният напоследък космически институт не е излишен. Космическите технологии навлизат в живота на всяка страна по света. У нас на тяхна база се развиват, например, телемедицината и нови технологии за храни, поясни председателят на БАН.

Академията е в процес на реформа, но няма подкрепа от държавата, посочи Съботинов. Броят на институтите е намален от 69 на 42, поддържат се по-добри връзки с университетите и бизнеса, създадени са центрове за иновации и трансфер на технологии.

„Ние сме между чука и наковалнята”, каза акад. Съботинов. От една страна, реформата провокира вътрешна съпротива, а от друга – липсва подкрепа от страна на държавата, каза председателят на БАН.

При съкращаване, учените трябва да бъдат обезщетени с две заплати и със сумите за неизплатени отпуски. „Излиза, че е по-лесно да бъде съкратен учен, отколкото полицай”, вметна водещият предаването Емил Кошлуков.

БАН има бъдеще, смята акад. Съботинов. „Ние сме институция, ешелон на българщината", заключи председателят на БАН.

по темата: „БАН: Очакваме повече поръчки от бизнеса”

добавете коментар...

  1. Yory

    Пепи, наистина като че ли положението е отчайващо – и то най-вече заради това примиренчество, обхванало повечето колеги. Явно си заслужаваме съдбата. Но пък и политиката към науката е нефелна, както много ясно е казала колежката Мария Кюри от Горубляне. Вчера си говорихме в Научния съвет за Закона за академичното израстване и Правилника… от младите, които най-вече ги засяга, ни звук, ни стон… Все пак вярвам, че някаква искра има в нас, след като не ни домързява да пишем пак и пак, с надеждата, че все ще се събуди някой позаспал… И ми иде да цитирам любимо място от едно стихотворение на Назъм Хикмет – Като Керем, Керем, изгорял от любов:
    Ако аз не изгоря,
    ако ти не изгориш, ако ний не изгорим,
    как ще стане тъмнината светлина…
    Все някой трябва да излъчва светлина и за другите…

  2. Мария Кюри от Горубляне

    Ние, учените от БАН, искаме реформа във финансирането на науката. Сега науката се финансира на остатъчен принцип – каквито трохи останат. От нея 20 години се взима (през 1989 г. делът за наука от БВП е бил 2%) – ту за отбраната, ту за МВР, ту за магистралите, ту за животновъдите, докато стигна 0,16% (срам за страна-член на ЕС!). Има ли друг отрасъл, в който процентът от БВП да е намалял повече от 10 пъти?
    Недалновидните ни правителства не могат да разберат, че инвестициите в наука могат да донесат печалба за държавата. Недалновидните бизнесмени не могат да разберат, че наукоемките отрасли носят най-големи печалби. Недалновидното общество не може да разбере, че хуманитарните и обществените науки са стълбът на националните ни ценности и самочувствие, на мечтаното устойчиво общество.
    Това финансиране на остатъчен принцип трябва да се замени с научнообоснован метод на финансиране, който включва всички компоненти на научния процес.

  3. pepi

    Чудесно, Йори! Но дали има отворени уши да чуят това, което тук си казала, което и колеги говорят сред колегите си и пишат в медиите?! Всичко прилича на старо блато, в което потъваме бавно. Отговорност не иска да поеме вече никой – нито правителството, нито академичното ръководство, нито дори обезкуражените и отчаяни колеги, които са немощни да огласят собственото си унижение, нищо че половин година кредитират с доброволните си неплатени отпуски безхаберието за академичната наука. Вече всички примирено чакат – неясно какво, неясно кого, неясно чия воля или просто кеф, да се промени нещо. И единодушно, и малодушно вдигат ръка на всяко предложение, на всяка по-малка злина – поредните неплатени отпуски, поредния безответен протест… Изглежда всичко си е заслужено – и политиката на правителството, и непукизмът на ръковоството на Академията, и целият хал, който описваш.

  4. Yory

    Ние наистина сме между Сцила и Харибда – ръководството на БАН, останало глухо към нашите предложения и наложило вредни не само за атмосферата в академията мерки.
    Вътрешната съпротива в Академията не е срещу реформата. Това показват някои социологически проучвания, както и множеството публикации на редови учени от различни институти, особено от хуманитаристиката. Напротив, ние искаме реформа, а не псевдо-реформа, изразяваща се в ненужно и безсмислено, дори вредно, сливане на институти. Несъобразеното с характера и спецификата на отделните направления атестиране също породи много вътрешно напрежение. При това ръководството продължава политиката си на непрозрачност спрямо разходването на държавната субсидия.
    Вярно е обаче и другото – че с такова финансиране, каквото е предвидено по бюджета, БАН е обречена. Много се написа и изговори за това, как се прави наука в България, но малцина например знаят, че ние, простосмъртните учени, сме втори след държавата донори на науката – ние заплащаме от мижавите си заплати карти за библиотеки и архиви, книги, ксерокопия, микрофилми, командировки в страната и чужбина за участие в конференции – за 30 + години в БАН на нас академията не ни е поела нито веднъж тези разходи, доплащаме при процедури за академично развитие, плащаме за издаването на научните си трудове… занимаваме се с търсене на спонсори за тези издания…едва ли не с протегната ръка, което не е най-приятното положение на тялото… И пак ни наричат тунеядци по форумите… заради Черният Пи Ар, който се създаде не и без участието на медиите.
    Е, излиза, че сме глупаците, които си плащат от джоба, за да работят.
    Но кой да ни чуе…

Коментар