Google се изправя срещу смъртта

Google си е поставил амбициозната цел да удължи човешкия живот. Интернет гигантът създаде дъщерна компания Calico, която ще се бори със старческите заболявания – именно те причиняват неизлечими страдания на хората и в крайна сметка съкращават човешкия живот.

Проектът ще се ръководи от Арт Левинсон, председател на борда на директорите на Apple, както и на компанията Genentech – разработчик на биохимични технологии и лекарства. Крайната цел на начинанието е удължаване на живота на хората, като по този повод списание Тайм написа, че Google предизвиква смъртта.

„Всеки от нас е преследван от болести, а процесът на стареене е необратим. Вярвам, че с новата смела инициатива в областта на здравеопазването и биотехнологиите можем да подобрим живота на милиони”, коментира главният изпълнителен директор на Google Лари Пейдж.

На своята официална страница в мрежата Google+ Пейдж разказва, че Calico ще се занимава с проблемите на старческото слабоумие, заболяванията на опорно-двигателната система, както и с други болести с висок риск за летален изход. „Вярвам, че можем да постигнем важни резултати в това направление, ако се запасим с търпение, набележим правилните цели и намерим подходящите хора”, казва Пейдж.

За мнозина впускането на Google в сферата на здравеопазването вероятно ще бъде изненада, предвид, че основният бизнес на компанията е интернет търсенето, отбеляза Пейдж. „Разбира се, имате пълното право да зададете този въпрос. Аз считам обаче, че технологиите имат огромен потенциал именно в аспекта на подобряване на нашия живот”, пояснява той, уточнявайки, че инвестициите в Calico ще са незначителна част от основния бизнес на корпорацията.

В интервю за Тайм, Лари Пейдж прогнозира, че за победа над някоя от старческите болести и удължаване на човешкия живот ще са необходими между 10 и 20 години. На този етап няма по-подробна информация за проекта.

Известно е, че 40-годишният съосновател на Google има проблем с гласните струни – заболяване, което му пречи да говори и понякога затруднява дишането. Пейдж разкри за своя здравословен проблем в социалната мрежа Google+, след като на една пресконференция журналистите забелязаха, че гласът му е дрезгав. Пейдж възнамерява да вложи собствени средства в мащабна програма за изследване на подобни заболявания.

Арт Левинсон, шефът на Calico, е доктор по биохимични науки и е идеален ръководител на новия проект, смята Пейдж. Левинсон ще запази настоящата си длъжност в Apple, като ще вложи собствени средства в Calico.

Неговото назначение беше коментирано и от CEO-то на Apple Тим Кук: „Много от моите приятели и роднини биха могли да имат по-дълъг живот. На други животът не носи такава радост, каквато би могъл, заради заболяване. Арт е един от онези луди, които смятат, че можем да променим това. Никой друг освен него не е по-подходящ за осъществяване на тази мисия”.

Коментар