Google се изправя срещу смъртта

Арт Левинсон ще ръководи амбициозния проект Calico за удължаване на човешкия живот

Арт Левинсон ще ръководи амбициозния проект Calico за удължаване на човешкия живот

Google си е поставил амбициозната цел да удължи човешкия живот. Интернет гигантът създаде дъщерна компания Calico, която ще се бори със старческите заболявания – именно те причиняват неизлечими страдания на хората и в крайна сметка съкращават човешкия живот.

Проектът ще се ръководи от Арт Левинсон, председател на борда на директорите на Apple, както и на компанията Genentech – разработчик на биохимични технологии и лекарства. Крайната цел на начинанието е удължаване на живота на хората, като по този повод списание Тайм написа, че Google предизвиква смъртта.

„Всеки от нас е преследван от болести, а процесът на стареене е необратим. Вярвам, че с новата смела инициатива в областта на здравеопазването и биотехнологиите можем да подобрим живота на милиони”, коментира главният изпълнителен директор на Google Лари Пейдж.

На своята официална страница в мрежата Google+ Пейдж расказва, че Calico ще се занимава с проблемите на старческото слабоумие, заболяванията на опорно-двигателната система, както и с други болести с висок риск за летален изход. „Вярвам, че можем да постигнем важни резултати в това направление, ако се запасим с търпение, набележим правилните цели и намерим подходящите хора”, казва Пейдж.

За мнозина впускането на Google в сферата на здравеопазването вероятно ще бъде изненада, предвид, че основният бизнес на компанията е интернет търсенето, отбеляза Пейдж. „Разбира се, имате пълното право да зададете този въпрос. Аз считам обаче, че технологиите имат огромен потенциал именно в аспекта на подобряване на нашия живот”, пояснява той, уточнявайки, че инвестициите в Calico ще са незначителна част от основния бизнес на корпорацията.

В интервю за Тайм, Лари Пейдж прогнозира, че за победа над някоя от старческите болести и удължаване на човешкия живот ще са необходими между 10 и 20 години. На този етап няма по-подробна информация за проекта.

Известно е, че 40-годишният съосновател на Google има проблем с гласните струни – заболяване, което му пречи да говори и понякога затруднява дишането. Пейдж разкри за своя здравословен проблем в социалната мрежа Google+, след като на една пресконференция журналистите забелязаха, че гласът му е дрезгав. Пейдж възнамерява да вложи собствени средства в мащабна програма за изследване на подобни заболявания.

Арт Левинсон, шефът на Calico, е доктор по биохимични науки и е идеален ръководител на новия проект, смята Пейдж. Левинсон ще запази настоящата си длъжност в Apple, като ще вложи собствени средства в Calico.

Неговото назначение беше коментирано и от CEO-то на Apple Тим Кук: „Много от моите приятели и роднини биха могли да имат по-дълъг живот. На други животът не носи такава радост, каквато би могъл, заради заболяване. Арт е един от онези луди, които смятат, че можем да променим това. Никой друг освен него не е по-подходящ за осъществяване на тази мисия”.

Коментар