Мъск получи „да” от Twitter за продажбата на акции

Анкета в Twitter одобри намерението на Илон Мъск да продаде част от акциите си в Tesla
(снимка: CC0 Public Domain)

Последователите на Илон Мъск в Twitter подкрепиха намерението на милиардера да продаде 10% от дела си в компанията за електромобили Tesla, за да плати данък, стана ясно днес.

Повече от 3,5 милиона потребители на Twitter гласуваха в анкетата, стартирана от Илон Мъск в събота с въпрос дали да продаде 10% от акциите си в Tesla. От тях близо 58% гласуваха в полза на продажбата на акциите.

Гласуването може доведе до промяна в собствеността на акции на стойност близо 21 милиарда долара в производителя на електрически автомобили, отбелязва BBC в репортаж за инициативата на Мъск.

Още при старта на анкетата шефът на Tesla обеща да се съобрази с резултата от проучването в отговор на предложен от американските демократи „данък върху милиардерите”. Но той все още не е уточнил отношението си към резултата от анкетата, нито кога и как ще продаде дела си.

Допитването, което Мъск стартира, предизвика доста изумление в света на финансистите. „Свидетели сме как масите в Twitter решават резултата от хвърляне на монета на стойност 25 милиарда долара”, написа инвеститорът в рискови компании Чамат Палихапития.

Други също споделиха недоумението си как може най-богатият човек в света да взема финансови решения на база на някаква анкета в социалните мрежи.

От своя страна, Мъск е известен с честото използване на Twitter за споделяне на новости и вълнения около компаниите, които притежава – особено SpaceX и Neuralink. Неслучайно Мъск има 63 милиона последователи в социалната медия.

Коментари по темата: „Мъск получи „да” от Twitter за продажбата на акции”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Този не се спря с манипулациите на финансовите пазари – то не бяха акции, криптовалути …

    Колко точно е трудно да се фалшифицира произволно проучване в twitter?

    Явно е решил, че иска да продаде 10% от акциите си и е намерил начин да го направи така, че това да не доведе до срив в акциите на компанията.

Коментар