Вграждат функция за плащане с пръстов отпечатък в Мерцедес

Мерцедес става платежно устройство с технология за двуфакторно удостоверяване
(снимка: Daimler Mobility)

Технологично партньорство между Daimler Mobility и Visa превръща автомобилите на германската марка в платежно устройство. Мерцедесите ще имат вградена функция за разплащане с помощта на пръстов отпечатък.

Скоро въвеждането на пароли и използването на мобилни устройства за идентифициране при разплащания ще бъде минало, тъй като самият автомобил става устройство за биометрични разплащания с технология на Visa за делегирана идентификация.

От пролетта на 2022 г. притежателите на Мерцедес във Великобритания и Германия ще могат да се разплащат с двуфакторно удостоверяване през сензор за пръстов отпечатък. Скоро технологията ще стане достъпна и на други европейски пазари. Покупките ще могат да се правят директно през  електронния контролен блок на автомобила или MBUX.

Дигиталната търговия от автомобила става нещо обичайно. Така например, платформата за глобални разплащания „Mercedes Pay” на Daimler Mobility позволява купуване на стоки и услуги направо от колата, ползване на „Mercedes Me”, зареждане с гориво и паркиране.

Пилотните тестове и първоначалните дейности за пускане на новата система за плащания се провеждат в Европа. Водачът и пътниците ще получат напълно ново търговско преживяване от свързан автомобил, казва Антъни Кахил, заместник-изпълнителен директор и ръководител на европейските пазари във Visa.

„Няма нищо по-комфортно от разрешаване на покупка с пръстов отпечатък”, коментира новата услуга Франц Райнер, главен изпълнителен директор на Daimler Mobility.

Mercedes Pay e компонент от стратегията за дигитализация на Daimler Mobility, която ще стане първата автомобилна компания, внедрила Visa Cloud Token Framework в своите превозни средства. Това е технология за сигурност, базирана на облак, която позволява по-голяма гъвкавост между множество устройства, тъй като защитава и премахва чувствителна информация за трансакцията, като преобразува данните в символи и ги съхранява безопасно.

Технологията позволява също свързване на много устройства във и извън колата, които после се интегрират директно с детайлите за разпознаване на потребителя от банката. Това подобрява съществено цялостния опит при разплащанията, тъй като потребителите не се нуждаят вече от дългите номера на картите си, за да завършат покупката, нито да сменят устройства, за да потвърдят плащането си. Решението ще бъде използвано за двуфакторно удостоверяване.

Прогнозите сочат, че само през следващите две години броят на свързаните автомобили ще се увеличи до над 352 милиона в световен мащаб, а общият обем на разплащанията от тях ще достигне приблизително 86 милиарда долара до 2025 г.

Коментари по темата: „Вграждат функция за плащане с пръстов отпечатък в Мерцедес”

добавете коментар...

  1. (о:

    А, трябва ли да влизам в магазина с колата, или ще ме чакат да отскоча до паркинга?

Коментар