Дроновете и защитата от тях – индустрията расте бързо

С потенциала на IoT устройства като дроновете могат да извършват различни злонамерени действия
(снимка: CC0 Public Domain)

В ерата на интернет на нещата организации от всякакъв размер внедряват различни технологични системи, много от които са посветени на защитата на данните и на хората. Но има един аспект от сигурността, който все още остава в периферията на вниманието – а би трябвало отсега да се мисли за него. Това са дроновете, които могат да се използват злонамерено. А експертите по сигурността, в това число по информационната сигурност, вече трябва да мислят и за този вид безопасност.

Навлезли сме в изцяло нова ера, в която е нужен и нов подход към тероризма, казва пред TechRepublic Аадитя Девараконда, главен изпълнителен директор на Dedrone, която предоставя технологии за противодействие на дронове. Изявлението ѝ идва малко преди новината, че иракският премиер е бил обект на атентат с дрон.

Според Деваракондаа, с потенциала на IoT устройства като дроновете могат да се извършват множество злонамерени действия. Това е и причината, поради която нововъзникващата индустрия за борба с дронове вече се позиционира в челните редици на средствата за борба със заплахите. Технологиите в тази област имат нелеката задача да защитават хора, имущество и информация от дроновете, управлявани от престъпни ръце.

„Говоря с клиенти и партньори от света на сигурността и военното дело и всички сме на мнение, че следващият кошмарен сценарий може да включва злонамерен играч, който вдига малък дрон на претъпкано обществено пространство като например летище или стадион”, казва Девараконда. Този дрон може да носи взривно устройство или да разпръсква отровен газ.

Малките дронове са подходящи за подобен род атаки, защото са лесни за купуване, бързи за пускане и са много адаптивни за различни форми на терористична дейност. Могат да правят всичко – от враждебно наблюдение до доставка на оръжие или детонация.

И ако предпазването от дрон с опасна мисия е предизвикателство, още по-голяма трудност е опазването от т.нар. рояци дронове. Координирани и управлявани от изкуствен интелект, те могат да изпълняват сложни атаки, от които хората трудно биха се защитили. „Когато се защитавате срещу рояк дронове, просто не съм сигурен, че човек може да се справи”, казва генерал Джон Мъри, командир на Army Futures Command.

За добро или за лошо обаче управляваната от изкуствен интелект система от множество дронове може да бъде неутрализирана от други рояци от дронове. Това положение е емблематично за случващото се в индустрията на безпилотните летателни апарати (БЛА). Докато злонамерените играчи намират начини да използват апаратите за недобросъвестни цели, има и множество разработчици на технологии за неутрализиране на опасните летящи машини.

Това е материя, която все повече става обект на интерес от страна на различни организации, потенциално уязвими на въздушни нападения. Летища и обекти с критична инфраструктура вече търсят начини да се оборудват с технологии за сигурност на въздушното пространство, които могат да им осигурят защита от дронове и пълна информираност за потенциални проблеми с безпилотни машини.

Подобни технологиите имат за задача да позволят на организациите да оценят активността във въздушното пространство и да разграничат приятелските и вражеските дронове.

Междувременно военното дело продължава да използва потенциала на този вид машини в реални условия. Почти навсякъде, където има въоръжени конфликти по света, БЛА вече са на въоръжение. Те се използват за шпионаж, за нападения, за координирани удари по конкретни цели. Всичко това допълнително мотивира индустрията за системи за защита от дронове да работи с пълна сила.

Коментари по темата: „Дроновете и защитата от тях – индустрията расте бързо”

добавете коментар...

  1. бъдещето е тук

    когато и роботите с големина на хлебарки и захранване от въздуха и слънцето станат реалност и финансово допустими—тогава ще стане страшно……няма да има нищо, което да може да се скрие…..

Коментар