McAfee с нови собственици срещу $14 млрд.

Група от фондове придобива собствеността на компанията за сигурност McAfee
(снимка: CC0 Public Domain)

Антивирусната компания McAfee ще стане собственост на група инвестиционни фондове, по-малко от шест месеца след мистериозната смърт на нейния основател Джон Макафи. Списъкът на инвеститорите включва шест организации, всяка от които има значителен опит в придобиването на компании.

Сделката възлиза на 14 млрд. долара, според официално изявление на компанията. Купувачите ще платят $26 на акция на McAfee, което е с приблизително 23% повече в сравнение със стойността им на 28 октомври 2021 г., ден преди първите съобщения за възможно преминаването на компанията в нови ръце.

В сделката участват Advent International, Permira Advisers, Crosspoint Capital Partners, GIC Private, канадският пенсионен фонд CPP Investments и суверенният фонд Abu Dhabi Investment Authority. Любопитен факт е, че Advent International, основана през 1984 г., е придобила над 10 компании през последните 20 години, вкл. българския държавен телеком през 2004 г. чрез инвестиционния си фонд Viva Ventures.

Преди сделката McAfee се контролираше от американската инвестиционна компания TPG. Миноритарен пакет притежаваше акционерното дружество Thoma Bravo.

Купувачите на McAfee възнамеряват да изпълнят всички условия на сделката и да я приключат до края на пролетта на 2022 г. В момента McAfee е публична компания, но уреждане на всички формалности, тя ще стане частна.

За McAfee това е втората подобна трансформация в над 30-годишната ѝ история. Компанията е частна до 1999 г., когато провежда първото си IPO и става публична. През 2010 г. година McAfee е придобита от Intel за 7,68 млрд. долара, с което отново става частна, преименувайки се на Intel Security.

Второто листване на McAfee на фондовата борса се състоя в края на октомври 2020 г. По това време компанията беше в тежко финансово положение и потърси изход в продажбата на акции, привличайки 620 милиона долара.

Коментар