Meta заложи на EPYC процесори в дейта центровете си

Сървъри с EPYC процесори от трето поколение влизат в центровете за данни на Meta
(снимка: CC0 Public Domain)

Meta, преименуваната компания Facebook и един от големите доставчици на облачни услуги от хипер мащаб, започва да използва процесори AMD EPYC в своите информационни центрове.

AMD и Meta са работили заедно, за да дефинират еднопроцесорен сървър с отворена архитектура за облачни приложения, базиран на 3-то поколение EPYC чипове, стана ясно от виртуално събитие на AMD.

EPYC процесорите с кодово наименование Milan-X са иновационна стъпка в дизайна и пакетирането на централните процесори и се очаква да предложат средно 50% вдигане на производителността в задачи, свързани с инженерни изчисления.

AMD разкри, че използва 3D чиплет технология в процесорите за информационните центрове с първите сървърни CPU с 3D стекиране на силиция. EPYC с AMD 3D V-Cache ще предложи същите възможности и функции и ще бъдат напълно съвместими по цокъл само с актуализация на BIOS.

Междувременно, Microsoft Azure HPC виртуални машини с 3-то поколение EPYC с AMD 3D V-Cache вече са налични за „частни” предварителни представяния и ще бъдат пуснати масово през следващите седмици.

EPYC с AMD 3D V-Cache ще бъдат на пазара през първото тримесечие на 2022 г. Партньори на AMD като Cisco, Dell Technologies, Lenovo, HPE и Supermicro планират да предлагат сървърни решения с тези чипове.

Коментар