McAfee се преименува в Intel Security

Intel сменя името на дъщерната си компания McAfee, един от водещите разпаботчици на софтуер за сигурност. Тя вече ще се нарича Intel Security, стана ясно на CES 2014.

Логото на компанията с характерния червен щит обаче ще бъде запазено, съобщи главният изпълнителен директор на Intel – Брайън Крзанич.

Intel придоби McAfee през февруари 2011 г. за сумата от $7,7 млрд. Започващият сега ребрандинг може да отнеме една година. Всички нови продукти на McAfee вече ще носят името Intel Security.

Някои от мобилните продукти на McAfee, разработени за платформи Android и iOS, ще станат безплатни, уточни Крзанич.

McAfee е един от най-старите разработчици на софтуер за сигурност. Компанията е основана през 1987 г. от британския програмист Джон Макафи. По данни на Gartner за 2012 г., McAfee заема второ място на световния пазар на решения за защита на информацията с приходи в размер на $1,68 млрд. и дял от 8,8%. На първо място е Symantec, а на трето – TrendMicro.

Според публикация в CNET, отказът на Intel от бранда McAfee може да е продиктуван от скандалната репутация на основателя на компанията. Джон Макафи (оттеглил се от McAfee през 1994 г.) води разгулен живот, а през ноември 2012 г. името му бе замесено в убийство на съсед.

Коментар