HTML5 ще преобрази сайтовете тази година

Иновативните типографски решения и технологии като HTML5 ще играят все по-важна роля в създаването на запомнящи се сайтове през настоящата година, прогнозира уеб агенция eDesign.

„Все още голяма част от дисплей рекламата в интернет е базирана на технология Flash, което я прави недостъпна на множество мобилни устройства и позволява лесното й изключване от самите браузъри, но тази тенденция ще се промени през 2014 година”, заяви Георги Костов, криейтив директор на eDesign.

По неговите думи, проблемът с „пакетирането” на рекламата в един файл е това, което все още принуждава порталите да използват Flash в банер позициите си, но през новата година се очаква компаниите да се обърнат към новата версия на езика HTML5.

„По-широкото навлизане на технологии като HTML5 и CSS3 ще позволи създаване на по-креативни анимации и паралакс ефекти. Добре премислените и умерени HTML ефекти ще бъдат в основата на изготвянето на съвременни и запомнящи се уеб страници през тази година”, смята Костов.

Според него, съдържанието ще възвърне водещата си роля в уеб пространството, за сметка на популярните през последните години практики за автоматизирани, нискобюджетни Facebook кампании, пазаруване на „лайкове” в социалните мрежи, създаване на многобройни еднотипни текстове и псевдоновинарски сайтове с изкопирано съдържание, целящи постигане на по-добра позиция в търсачките.

Създаването и употребата на качествено съдържание (текст, снимки, видео) ще става все по-ключово за изграждане на добро уеб присъствие, а причините за това са както в поведението на потребителите, които стават все по-критични от една страна, така и в новите ъпдейти на Google от друга, поясни Георги Костов.

Една тенденция, която отдавна се наблюдава в други страни по света, скоро ще стане факт и у нас: видео съдържанието ще измести текста като най-значим инструмент за представяне на новини, концепции и фирмени послания.

Въпреки че все още продуцирането на видео съдържание е доста скъпо, все по-често се наблюдава този формат както в медийните и блог сайтове, така и в социалните мрежи, презентационни сайтове, онлайн магазини и др. Появата на нови и по-достъпни технологии за създаване на видеоклипове ще засили тази тенденция през следващите месеци.

Адаптивният (responsive) дизайн през новата година ще бъде повсеместно явление. Предвид статистиките за увеличаващата се употреба на смартфони, таблети и други мобилни устройства в България, неналичието на адаптивен дизайн или мобилна версия на дадена интернет страница вече е недалновидно и повечето нови уебсайтове ще бъдат съобразени с тази тенденция.

Големината на телефонните дисплеи, все по-бързите мобилни връзки и все по-продуктивните телефони ще бъдат предпоставка адаптивните сайтове да се наложат за сметка на т.нар. „native” мобилни приложения.

През тази година в уеб дизайна ще навлязат нови и интересни типографски решения. Тенденциите са към употреба на по-големи шрифтове, както и към използване на няколко различни гарнитури. Използването на уеб-шрифтове прави възможни значително по-интересни типографски решения. И през новата година обаче ще си остане проблем намирането на качествени кирилски шрифтове за уеб.

Коментари по темата: „HTML5 ще преобрази сайтовете тази година”

добавете коментар...

 1. zapoznat

  А бе не видя ви се и рекламата
  За това ли ми го хвалите този HTML5, за да слагате реклама къде ли не…
  Добре, че има Adblock, че се грижи за спокойното ми сърфиране

 2. Porkata

  Безсмислен и напълно неверен коментар с линк към препил отчаян руски пенсионер.
  Винаги ще имат нужда сайтовете от оптимизация за мобилни и настолни компютри.
  Размера има значение както за “антените” на мъжете така и за екраните на мобилните устройства.

 3. Dora

  “http://www.artlebedev.ru/kovodstvo/sections/177/”

Коментар