Когато смартфоните излязат от мода. Три алтернативи

Смарт очилата с добавена реалност са една от най-обещаващите алтернативи на смартфоните
(снимка: Xiaomi / YouTube)

Смартфоните са най-популярното персонално устройство в момента. В недалечно бъдеще обаче тези умни джаджи може да отстъпят мястото си на нови технологии, които ще предложат по-удобни за използване функции.

Вече се появяват джаджи, които имат потенциал да конкурират смартфоните. Ето няколко обещаващи високотехнологични решения:

Електронна татуировка

Тази идея e на Motorola, която патентова изобретението в Съединените щати. Устройството трябваше да бъде снабдено с микрофон и прикрепено към врата на човека. Предполагаше се, че то ще работи и като диктофон, и като приспособление, което предава информация. Тоест всичко записано може да се прехвърли на смартфон. Освен това татуировката трябваше да има дисплей и сензор, който измерва активността на вегетативната нервна система.

Електронната татуировка може да предложи полезни функции като например плащания
(снимка: Chaotic Moon Studios / YouTube)

Подобна разработка предлага стартъпът Chaotic Moon. Неговата идея е да създаде временна татуировка Tech Tat. Устройството ще позволява извършване на плащания, ще работи като фитнес тракер и като цяло ще замени много джаджи.

Интелигентни лещи

С помощта на подобна технология потребителят ще може бързо да управлява приложенията, да се информира за здравословното си състояние и да преглежда известия. Към днешна дата нито една фирма не е създала такъв продукт, но Google и Samsung са подали заявки за патент.

Интелигентната леща има огромен потенциал, но все още липсват комерсиални разработки
(снимка: Google)

Google планира да разработи джаджа за пациенти с диабет, а лещите на Samsung са базирани на добавена реалност. В допълнение, лещи за контрол на приложенията бяха предложени през 2020 г. от Chaotic Moon.

AR очила

С други думи, това са очила с добавена реалност. Xiaomi вече разполага с прототипи на подобни разработки от компаниите в своята екосистема – те позволяват извършване на разговори, правене на снимки и планиране на маршрути.

Смарт очилата с добавена реалност са в плановете на много компании
(снимка: Xiaomi / YouTube)

Друга компания, TCL, също разработва устройство, което дава възможност за четене на новини, проверка на съобщения, управление на интелигентно оборудване. В тази област работят още Samsung, Meta (преди Facebook) и други компании и ентусиасти.

Коментари по темата: „Когато смартфоните излязат от мода. Три алтернативи”

добавете коментар...

  1. Борисович

    Само се чудят как да пръснат пари някаде

Коментар