Безжичен сензор враства в костта, следи здравето

Електронното устройство, присадено към проба от имитация на кост
(снимка: Gutruf Lab)

Изследователи от Университета на Аризона са разработили ултратънко устройство, което трайно враства в костната тъкан и предава данни безжично. Технологията може да позволи на лекарите да наблюдават здравето на костите на пациент с течение на времето, за да проследяват прецизно как оздравява след нараняване.

Новото устройство, което екипът нарича „костно-повърхностна електроника”, съдържа набор от сензори, опаковани в гъвкава обвивка с размерите на дребна монета и с дебелина колкото лист хартия, разказва NewAtlas. Този вид джаджи могат безжично да предават данни за костите към смартфон или друго външно устройство. Най-интересното е, че не се нуждаят от батерия, за да работят – те използват NFC протокол за предаване на данните.

За да бъде устройството дългосрочно прикрепено към костта, екипът е разработил „лепило”, което съдържа керамични частици от калциев фосфат. Това позволява врастването на устройството в костта. По този начин то се свързва трайно с костта.

„Костно-повърхностната електроника” е достатъчно тънка, за да не дразни мускулите, движещи се отгоре. В крайна сметка надеждата на учените е подобни устройства да бъдат имплантирани при хора със заболявания като остеопороза, за да осигурят дългосрочно наблюдение на здравето на костите им. Джаджите биха могли да помогнат след счупване или фрактура, за да позволят на лекарите да наблюдават как костта заздравява.

„Да можеш да наблюдаваш здравето на мускулно-скелетната система е изключително важно”, казва Филип Гутруф, съавтор на изследването. „С този интерфейс вие по същество имате „компютър върху костта”. Тази технологична платформа ни позволява да създаваме инструменти за наблюдение, за да откриваме как функционира мускулно-скелетната система и да използваме събраната информация за възстановяване и терапия”.

Екипът е тествал устройството върху животни, показвайки, че джаджите могат да бъдат имплантирани в малки и големи кости, а данните в реално време могат да се четат със смартфон.

Коментари по темата: „Безжичен сензор враства в костта, следи здравето”

добавете коментар...

  1. Бай Х.

    Супер, давайте да чипосваме добитъка! То е за добро, за здраве! Не стана ли вече ясно, че няма лична информация. Нещо записано на електронен носител не може да бъде скрито.

Коментар