Сензор за мозъчна активност се поставя удобно в ухото

Сензорът SpiralE представлява тънка многослойна лента с дължина 50 мм и ширина 3 мм
(илюстрация: Nature Communications)

Въпреки целенасочените усилия на изследователи от цял свят, високоточното дистанционно отчитане на дейността на човешкия мозък остава трудно решима задача, дори с най-напредналите технологии. Най-ефективният начин все още е инсталирането на електроди върху скалпа или имплантирането им директно в мозъка, но на хоризонта се задава алтернативна технология. 

Нов китайски сензор за мозъчна активност обещава пробив в тази област – устройството просто се поставя в ушния канал на пациента. Разработен от група учени от китайския университет Цинхуа, сензорът SpiralE представлява тънка многослойна лента с дължина 50 мм и ширина 3 мм. Лентата се състои от два слоя полимер с памет, слой с електротермична активация и слой със сензори за снемане на електроенцефалограма.

За да влезе в ушния канал на пациента, сензорът се усуква в стегнат турникет. Веднъж поставен на място, сензорът е изложен на електромагнитно поле, което причинява нагряване в неговия активиращ слой и в резултат на това се получава изправяне на полимерните слоеве с памет. Този процес кара трансдюсерът да влезе в плътен контакт с кожата, което гарантира точно улавяне на сигналите за мозъчна активност.

Междувременно всеки път сензорът приема индивидуалната форма на слуховия канал, което го прави универсален. И накрая, той не запушва ушния канал и не десенсибилизира слуха на човека, а освен това се отстранява лесно.

Лабораторните тестове показват, че сензорът е удобен за продължително носене и отчита мозъчната активност с точност до 95%. Подробности за разработката са публикувани в научното издание Nature Communications.

Учените очакват, че подобен сензор ще намери приложение при изследване на качеството на съня на пациентите, при откриване на епилепсия и дори за наблюдение на активността на шофьорите.

Коментар