Япония изгражда нов суперкомпютър за генеративен AI

Новият японски суперкомпютър ще отговори на търсенето на AI услуги
(снимка: AIST)

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония (METI) изпълнява проект за създаване на суперкомпютър, предназначен за генеративен изкуствен интелект. Неговите ресурси ще бъдат достъпни чрез облачна платформа за местни компании от AI сферата.

Изчислителният комплекс ще бъде разположен в новия изследователски център на Японския национален институт за напреднали инженерни науки и технологии (AIST), съобщи Datacenter Dynamics. От своя страна, METI ще предостави финансиране в размер на $226 милиона н проекта. Освен в суперкомпютри, центърът ще се специализира и в квантови технологии.

Подробностите за проекта са оскъдни на този етап. Според наличната информация, изграждащият се компютърен център ще получи повече от 2000 ускорителя Nvidia. В създаването на системата участват специалисти на Sakura, а пускането ѝ в експлоатация е планирано за 2024 г.

Настоящият суперкомпютър на AIST, наречен AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI), се използва от около 3000 компании и организации. В текущата класация TOP500 той се нарежда на 24-то място с производителност от приблизително 22 Pflops.

Но дори и толкова мощна, тази система не разполага с изчислителни ресурси за работа с генеративен изкуствен интелект. Бъдещият суперкомпютър ще осигури 2,5 пъти по-висока производителност.

Коментар