Банка извърши първото незабавно плащане в левове

TBI Bank обяви, че неин клиент е извършил първото незабавно плащане в български лев
(снимка: ivan@studioproto.com / предоставена от TBI Bank / редактирана)

Незабавните парични преводи, които дават гъвкавост за разплащане в рамките на секунди, вече са достъпни като функционалност и в банковия сектор. На 22 ноември в 10:14:13 часа клиент на TBI Bank успешно извърши първото незабавно плащане чрез програмата Blink на Националната картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД.

Сега услугата е достъпна за всички клиенти на TBI – те могат да изпращат и получават до 30 000 лв. за секунди към сметки в останалите банки, които са част от схемата. Тази услуга ще бъде достъпна постоянно – 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, посочиха от банката.

Незабавните плащания носят предимства както за крайния клиент, така и за търговците. От една страна, потребителят може в реално време да заплати разходи като наем, битови сметки, онлайн покупки, да направи превод до приятел или роднина и други транзакции по-бързо и удобно от преди. От друга страна, търговците могат да получат мигновено заплaщанията от клиенти, като така увеличават своята разполагаемост с финанси.

Миналата година TBI Bank стана първата банка в Югоизточна Европа, която се присъедини към SEPA Instant – разплащателна схема за незабавни преводи в евро в рамките на Европейския съюз и Европейската икономическа зона. Година по-късно тя все още e единствената банка в България с подобен статут и вече предлага услуга за парични преводи и в лева чрез програмата Blink на НКПС.

„Съвместно с екипа на Схемата и БОРИКА можем да осигурим на клиентите си тази услуга, която досега бе налична единствено при финтех компаниите”, коментира Елмаз Исмаил, ръководител отдел „Разплащания” в TBI Bank.

Към момента процесът се извършва през офис на банката, но скоро това ще е възможно и през онлайн каналите на TBI. Също така се очаква в следващите месеци още банки да се включат в схемата, разширявайки възможностите за клиентите.

„Осигуряването на незабавни плащания за българските потребители е огромна крачка в развитието на целия банков сектор в страната. Blink е тук, за да осигури на българите едно съвсем ново ниво на бързина, удобство и сигурност при паричните преводи между различни банки, каквото досега липсваше на българския пазар”, каза Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА.

Коментари по темата: „Банка извърши първото незабавно плащане в левове”

добавете коментар...

  1. Елмаз Исмаил

    Таксите не са тайна. Проверете тарифата. През мобилното банкиране преводите са без такса за Блинк. Свалете си приложението, регистрирайте се онлайн, по този начин си откривате сметки и поръчвате дебитна карта без посещение на банков офис!

  2. babyshark

    Филанки,изкърти мифките !
    Все пак,внимавай,банките са свръхзащитени.

  3. :o)

    Елмаз Исмаил

    найс 🙂

    Иначе за таксите нема да питате…това е неудобен въпрос 🙂
    Искате да са ви преведени парите ВЕДНАГА, начи няма да питате колко струва 🙂

  4. Филанкишията

    Смяташ ли,че в банка,създадена от добре облечени и “възпитани” бизнесмени,
    с вратове,приличащи на гума от “Мерцедес”,ще ти вземат само 5 лева ?

    Много,много пъти по 5 лева,брато !

  5. jj

    И колко 5 лева струва тоя превод?

  6. омг

    През 2012 това беше стандартна услуга в UK, безплатни инстантни преводи. 10 години по-късно ние тепърва завъртаме колелото – резултат от силната картелизация и липса на регулаторно участие.

Коментар