Банка извърши първото незабавно плащане в левове

TBI Bank обяви, че неин клиент е извършил първото незабавно плащане в български лев
(снимка: ivan@studioproto.com / предоставена от TBI Bank / редактирана)

Незабавните парични преводи, които дават гъвкавост за разплащане в рамките на секунди, вече са достъпни като функционалност и в банковия сектор. На 22 ноември в 10:14:13 часа клиент на TBI Bank успешно извърши първото незабавно плащане чрез програмата Blink на Националната картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД.

Сега услугата е достъпна за всички клиенти на TBI – те могат да изпращат и получават до 30 000 лв. за секунди към сметки в останалите банки, които са част от схемата. Тази услуга ще бъде достъпна постоянно – 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, посочиха от банката.

Незабавните плащания носят предимства както за крайния клиент, така и за търговците. От една страна, потребителят може в реално време да заплати разходи като наем, битови сметки, онлайн покупки, да направи превод до приятел или роднина и други транзакции по-бързо и удобно от преди. От друга страна, търговците могат да получат мигновено заплaщанията от клиенти, като така увеличават своята разполагаемост с финанси.

Миналата година TBI Bank стана първата банка в Югоизточна Европа, която се присъедини към SEPA Instant – разплащателна схема за незабавни преводи в евро в рамките на Европейския съюз и Европейската икономическа зона. Година по-късно тя все още e единствената банка в България с подобен статут и вече предлага услуга за парични преводи и в лева чрез програмата Blink на НКПС.

„Съвместно с екипа на Схемата и БОРИКА можем да осигурим на клиентите си тази услуга, която досега бе налична единствено при финтех компаниите”, коментира Елмаз Исмаил, ръководител отдел „Разплащания” в TBI Bank.

Към момента процесът се извършва през офис на банката, но скоро това ще е възможно и през онлайн каналите на TBI. Също така се очаква в следващите месеци още банки да се включат в схемата, разширявайки възможностите за клиентите.

„Осигуряването на незабавни плащания за българските потребители е огромна крачка в развитието на целия банков сектор в страната. Blink е тук, за да осигури на българите едно съвсем ново ниво на бързина, удобство и сигурност при паричните преводи между различни банки, каквото досега липсваше на българския пазар”, каза Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА.

Коментари по темата: „Банка извърши първото незабавно плащане в левове”

добавете коментар...

 1. babyshark

  Филанки,изкърти мифките !
  Все пак,внимавай,банките са свръхзащитени.

 2. :o)

  Елмаз Исмаил

  найс 🙂

  Иначе за таксите нема да питате…това е неудобен въпрос 🙂
  Искате да са ви преведени парите ВЕДНАГА, начи няма да питате колко струва 🙂

 3. Филанкишията

  Смяташ ли,че в банка,създадена от добре облечени и “възпитани” бизнесмени,
  с вратове,приличащи на гума от “Мерцедес”,ще ти вземат само 5 лева ?

  Много,много пъти по 5 лева,брато !

 4. jj

  И колко 5 лева струва тоя превод?

 5. омг

  През 2012 това беше стандартна услуга в UK, безплатни инстантни преводи. 10 години по-късно ние тепърва завъртаме колелото – резултат от силната картелизация и липса на регулаторно участие.

Коментар