AI определя точно времето по часовник със стрелки

Аналоговите часовници вече не са преграда за изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Четенето на времето от аналогови часовници е изненадващо трудно за компютрите, но изкуственият интелект вече може да се справи прецизно с тази задача. AI, обучен с компютърно генерирани изображения на часовници, направени от различни ъгли, успя да определи точно времето, което устройствата показват.

Компютърното зрение отдавна може да чете времето от цифров часовник само като гледа числата на екрана. Но аналоговите часовници са много по-сложни, поради редица фактори, включително различни дизайни и това, че сенките и отраженията скриват стрелките.

Изследователи от Оксфордския университет са разработили система, която може да чете аналогов циферблат на часовник с точност от 74% до 84%. Учените са обучили модел на компютърно зрение върху върху три комплекта компютърно генерирани изображения на часовници от различни ъгли.

Тези изображения, заедно с правилното време, показано от часовника, са използвани за обучение на невронна мрежа със STN модул, който може да деформира изображение, направено под ъгъл, за да го гледа точно под 90 градуса. По-ранните версии на такива невронни мрежи без STN модул допускаха грешки при трансформиране на изображенията.

Създаването на допълнителни набори от данни помага на авторите на новата разработка да научат алгоритъма да изпълнява правилно задачата си. Моделът е обучен и върху набор от видеозаписи с ускоряване на движението на стрелките през циферблата. Учените са „захранили” алгоритъма с 4472 часовникови изображения.

Когато даден модел не се справи със задачата, най-често това се дължи на факта, че бърка минутната и часовата стрелка, които са с еднаква дължина. Хората могат лесно да проверят това, като наблюдават скоростта на стрелките, но в статичните изображения не е лесно да се разграничат двата типа стрелки.

Коментар