MediaTek атакува Qualcomm за прегряване на чиповете

Пазарът на SoC стана силно конкурентен с напредъка на MediaTek
(снимка: MediaTek)

Голяма битка предстои на пазара за едночипови системи, или т.нар. SoC. За първи път в историята MediaTek достигна нивото на производителност на основния си конкурент Qualcomm. И вероятно това провокира словесни дуели между двете компании.

Въпреки че флагманските чипове Snapdragon 8 Gen 1 ще бъдат пуснати преди Dimensity 9000 на MediaTek, през следващата година се очаква разгорещена битка за позиции в премиум сегмента смартфони и пазара като цяло. Още преди официалната премиера на Snapdragon 8 Gen 1, тайванският конкурент MediaTek се заяде с Qualcomm, уповавайки се на факти.

„Има само една компания в света, чиито чипове прегряват, и това не сме ние”, заяви представител на MediaTek, цитиран от китайския източник My Drivers.

Първоначално флагманските смартфони, базирани на Snapdragon 888 (като Xiaomi Mi 11), ставаха много горещи и не непременно в игрите. По-късно проблемът беше отстранен, но за сметка на намаляване на тактовата честота. Вината беше хвърлена на супер ядрото ​​Cortex-X1, което е част от процесора Snapdragon 888.

Както и да е, сега проблемът с прегряването не съществува, но MediaTek реши да напомни за това в навечерието на анонса на Snapdragon 8 Gen 1. Може би тайванската компания вярва, че новият SoC Qualcomm ще наследи стари рани.

Въпреки това самата MediaTek по едно време също имаше проблеми с прегряване на нейните едночипови системи, особено 10-ядрените платформи Helio X20 и Helio X30.

Коментар