За първи път имплантираха 3D-отпечатана очна протеза

47-годишният Стив Верзе е първият пациент с 3D-отпечатана очна протеза
(снимка: Moorfields Eye Hospital)

Офталмологичната клиника Мурфийлдс в Лондон съобщи, че за първи път в света е извършила трансплантация на 3D отпечатано око на човек. Пациентът е Стив Верзе, 47-годишен инженер.

Лекарите са направили успешна трансплантация на лявото око на Верзе. Това на практика е първата изцяло дигитална очна протеза, създадена за пациент, която изглежда по-реалистично от традиционните протези.

Освен това използването на 3D печат прави процедурата по-поносима за пациента. При създаване на традиционна протеза е необходимо да се направи инвазивна орбитална отливка, докато при 3D технологията очната кухина се сканира дигитално.

Най-важното е, че производственият процес е много по-бърз, подчертават от клиниката. Традиционните акрилни протези за очи се рисуват ръчно и изготвянето им отнема около шест седмици. При 3D печата, след като е направено сканиране, протезата може да бъде отпечатана в рамките на два часа и половина.

След това дигиталната протеза се изпраща на окулист за довършване, полиране и монтиране. Целият процес отнема само две-три седмици.

Разбира се, такава протеза не възстановява зрението, но изглежда много по-добре от другите опции. И благодарение на това пациентът се чувства по-добре.

„Когато напусках дома си, често хвърлях поглед в огледалото и не ми харесваше това, което виждам. Това ново око изглежда фантастично и, като се основава на технологията за 3D цифров печат, ще става все по-добро и по-добро”, споделя Стив Верзе.

„Надяваме се, че предстоящото клинично изпитване ще ни предостави солидни доказателства за стойността на тази нова технология, показвайки каква разлика прави тя за пациентите. Очевидно [технологията] има потенциал да намали списъците на чакащите”, коментира професор Мандип Сагу, консултант офталмолог в очната болница.

Коментар