Жалват се в ЕК от интеграцията на OneDrive в Windows

Microsoft увеличи пазарния дял на своите облачни продукти до 66% в рамките на ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Nextcloud, доставчик на облачни услуги с отворен код, и около 30 други европейски компании официално се оплакаха пред Европейската комисия от антиконкурентно поведение на Microsoft. Според тях, компанията агресивно натрапва облачната услуга OneDrive, услугата за видеоконференции Teams и други свои продукти на потребителите на Windows 10 и Windows 11.

Nextcloud твърди, че като принуждава потребителите на Windows да се регистрират и споделят личната си информация, Microsoft ограничава избора им и създава бариери пред лоялната конкуренция. По-специално, Microsoft увеличи пазарния дял на своите продукти в ЕС до 66%, докато делът на местните доставчици на подобни услуги намаля от 26% на 16%.

Според Nextcloud, Microsoft е постигнала това не чрез някакви реални предимства, които открояват нейните продукти, а чрез агресивно популяризиране на услугите си и злоупотреба с господстващото си положение на пазара, отбелязва ZDNet.

Nextcloud твърди, че Microsoft е създала непреодолими бариери пред конкуренцията, като е принудила потребителите на Windows да използват продукти от нейната екосистема. По този начин европейските компании не могат да се конкурират с технологичния гигант от Редмънд, тъй като ключът към успеха в случая не е добър продукт, а способността за блокиране на конкурентите.

Настоящото поведение на Microsoft е много подобно на това в дните, когато компанията монополизира пазара на уеб браузъри, като обезкуражава иновациите, казват от Nextcloud. Това поведение, според облачния доставчик, вреди на всички участници на пазара, включително на малкия бизнес в ЕС.

Nextcloud моли Европейската комисия да спре това поведение на Microsoft и да възстанови конкуренцията на пазара на облачни услуги. Компанията е подала подобна жалба до германските регулатори и възнамерява да направи същото във Франция.

Няколко организации с нестопанска цел с отворен код, включително Document Foundation, която стои за LibreOffice, и Free Software Foundation Europe (FSFE), се присъединиха към жалбата на Nextcloud.

Компаниите, които подкрепят оплакването на Nextcloud, излагат същия аргумент, като казват, че „собствен софтуер заплашва свободата на европейските компютърни потребители и способността им да поддържат контрол върху своите устройства и данни”. Все още е трудно да се каже дали действията им ще доведат до някакви промени.

Коментари по темата: „Жалват се в ЕК от интеграцията на OneDrive в Windows”

добавете коментар...

  1. Мнение

    Съгласен съм. Последните години в ОС има адски много предварително инсталирани апликации, които се спускат от кораба майка без да ме питат трябват ли ми, искам ли ги. Започна масово от Win8 и най-вече в Win 10 & 11. Skype, Teams, OneDrive, Edge, някакви игри, Office, а в Win 11 вече имам WhatsUp, Messenger и други – все неща, които ми се промотират, а аз може да не ги искам. Общо взето при Windows 8, 10 и 11 аз прекарват 1 час след инсталация в махане на компоненти, които не ми трябват и не ми харесват, вместо да е обратното – след инсталация да се качват сами тези, които са му нужни на потребителя. Аз съм на мнението, че ОС трябва да дава много добра почва и да осигурява стабилна основа… Апликациите са си нещо друго. Не бих бил против като Майкрософт някак си рекламират ЕДНОКРАТНО техните продукти и предложат на потребител да си ги инсталира, но не и да ми ги натрвпват без да ме питат.

Коментар